Prikbak-Schiphorst-header.1920x1080

Prikbakken boosten bloembollenproductie

Innovatief en efficiënt

Meer opbrengst dankzij speciale container voor de tulpenteelt

In nauwe samenwerking met de Nederlandse tulpenproducent Mopabloem en Agrifirm-GMN heeft de bekuplast Group een unieke kunststof bak ontwikkeld voor de teelt van tulpen. Met de nieuwe prikbakken verhoogt Mopabloem de opbrengst met 20%.

Automatisering als kans en uitdaging

De markt voor tulpen is zeer competitief. Daarbij maken de gestegen arbeids- en energiekosten de situatie nog complexer. Om deze redenen besloot Mopabloem de haalbaarheid van volledig geautomatiseerd planten te onderzoeken. Coen Haakmann, manager operations bij Mapobloem, vertelt: “Wij hebben uitgebreid gecalculeerd en kwamen tot de conclusie dat we met onze standaard plantmachines van 40 x 60 cm niet rendabel volautomatisch zouden kunnen planten. Deze conclusie bracht ons op het idee om onze prikbakken aan te passen. " Samen met prikbakkenleverancier Agrifirm-GMN, met wie Mopabloem al jaren nauw samenwerkt, werd dit idee concreet gemaakt. John Vriend van Agrifirm-GMN legt uit: “We herkenden meteen de omvang van deze uitdaging. We kwamen tot de conclusie dat we een technische partner nodig hadden."

In een intensief traject hebben Mopabloem, Agrifirm-GMN en de bekuplast Group gezamenlijk een nieuw model prikbak ontwikkeld. Alle processtappen van de tulpenteelt zijn tot in detail doordacht om tot een optimaal eindresultaat te komen.

Het resultaat: efficiënte prikbak voor hogere opbrengsten

In augustus 2022 zijn de nieuwe prikbakken geleverd. De afmetingen van de unieke bakken bieden met 860 x 630 mm meer ruimte voor tulpenbollen van verschillende maten. Tegelijkertijd passen de afmetingen in het bestaande teeltsysteem met kweektafels, afkomstig van een bromeliakwekerij en overgenomen door Mopabloem. Hierdoor hoefde het bedrijf tijdens de automatisering niet te investeren in nieuwe planttafels.

Hoe het werkt

Na het sorteren worden de bollen geprikt op kleine prikkers onderin de prikbak. Dankzij de geoptimaliseerde steekvorm is het plantoppervlak van de nieuwe bakken aanzienlijk vergroot. 

csm_Mopabloem_bekuplast_A7407535_f.original.format-webp
csm_Mopabloem_bekuplast_A7407588_4.original.format-webp
csm_Mopabloem_bekuplast_A7407745_5.original.format-webp
csm_Mopabloem_bekuplast_A7407632_9.original.format-webp

De bollen blijven in de bak totdat de tulpen worden geoogst. De opengewerkte structuur van de bak zorgt voor een optimale luchtcirculatie en temperatuurbeheersing van de bloembollen in de koelcellen, waar ze rusten voordat ze de kas in gaan. 

In dezelfde bak worden de bollen ook bewaterd. Hiervoor zijn de prikbakken voorzien van een wateroverloop. Een sprinklerinstallatie besproeit de tulpenbollen van boven naar beneden in de stapel. Om het hoge gewicht van de waterhoeveelheden te kunnen weerstaan, zijn de prikbakken op de meest kwetsbare punten extra verstevigd.

Nadat de tulpen zijn geoogst, worden de duurzame en eenvoudig te reinigen kunststof bakken volautomatisch gereinigd en opnieuw gevuld met tulpenbollen. In totaal zijn er bij Mopabloem 75.000 prikbakken in gebruik. Met de efficiëntere bollenbakken heeft Mopabloem haar capaciteit kunnen vergroten van 65 naar 80 miljoen tulpen per seizoen. Dit komt overeen met een hogere opbrengst van ca. 20%.

csm_Mopabloem_bekuplast_A7407550-B.original.format-webp
csm_Mopabloem_bekuplast_A7407650_5.original.format-webp
mopabloem-staat-voor-broeierij-20-.original.format-webp

Projectoplossingen

Kunststof bakken en pallets worden geproduceerd door middel van het spuitgietproces. Dat biedt de mogelijkheid om complexe vormen te produceren. In de loop der jaren hebben wij voor diverse toepassingen uiteenlopende kunststof ladingdragers ontwikkeld. Dat heeft geleid tot een uitgebreid en doordacht assortiment dat u kunt raadplegen in onze online catalogus.

Ondanks ons brede en diepe aanbod aan kunststof ladingdragers kan het zijn dat uw logistieke oplossing hier niet bij zit. Wanneer zich dat voordoet kunnen we u van dienst zijn met een stukje maatwerk. Zo kunnen wij in nauwe samenwerking met u een compleet nieuwe ladingdrager te ontwikkelen. Of wellicht zit de oplossing in een (kleine) aanpassing aan een bestaande ladingdrager. Leg ons uw vraagstuk voor, dan gaan wij de uitdaging aan! Profiteer net als Mopabloem van jarenlange ervaring, goede referenties en een R&D afdeling dat beschikt over de modernste middelen!

Gerelateerde producten