Kunststof blokpallets

26 resultaten - huidige 1 tot 21.

Wat is een (plastic) kunststof blokpallet?

Een kunststof blokpallet is een plastic plateau waarop goederen worden opgeslagen en vervoerd. Een pallet is voorzien van sleeplatten aan de onderzijde, zodat er inrijopeningen ontstaan voor heftrucklepels en de armen van een pompwagen.

Verschil tussen een blokpallet en europallet

Blokpallets en europallets verschillen qua afmeting. Een blokpallet heeft een afmeting van 1.200 x 1.000 mm en een europallet van 1.200 x 800 mm. De europallet is meer courant in Europa en de blokpallet in het Verenigd Koninkrijk. Beide afmetingen zijn geschikt voor het efficiënt laden van een standaard oplegger/trailer. Hierin gaan 33 europallets of 26 blokpallets. Deze kunnen dan tot een hoogte van 2,4 meter beladen worden. Deze hoogte is inclusief de pallet. In een groot volume combi (ook wel jumbo vrachtwagen genoemd) passen 38 europallets en 33 blokpallets. In een jumbo kan er tot een hoogte van 3 meter gestapeld worden. 

Afmeting en hoogte (formaat) van een blokpallet

Zoals hierboven aangegeven heeft de blokpallet een lengte x breedte van 1.200 x 1.000 mm. De hoogte van de blokpallet varieert licht per model en type, maar dat scheelt niet veel meer dan een paar centimeter. Exportpallets zijn veelal tussen de 130 en 150 mm hoog, de zwaardere typen pallets tussen de 150 en 170 mm. De weergegeven hoogte is de hoogte van de bovenkant van het dek, zonder het opstaande randje dat veel pallets als beveiliging hebben. Ook de hoogte van het opstaande randje verschilt per pallet, deze is vaak  4 à 7 mm hoog.

Hoeveel gewicht kan een blokpallet dragen?

Hoeveel gewicht een blokpallet kan dragen noemen we het draagvermogen. Het draagvermogen wordt in drie verschillende situaties uitgedrukt; het statisch draagvermogen, het dynamisch draagvermogen en het draagvermogen in stelling. Het statisch draagvermogen betreft het draagvermogen wanneer de pallet op de grond staat. Zodra de pallet wordt opgepakt om te verplaatsen, bijvoorbeeld met een heftruck of een pompwagen, verandert het draagvermogen. Dit noemen we het dynamisch draagvermogen. In de stelling is het draagvermogen weer anders, omdat de pallet hierin weer anders wordt ondersteund door de ondergrond.

Draagvermogen per soort pallet

Het draagvermogen van een blokpallet hangt af van het type pallet. Zo onderscheiden we exportpallets, medium pallets, heavy pallets en hygiëne pallets. Een exportpallet is een lichte pallet die zo licht en goedkoop mogelijk is ontworpen zodat hij voordelig is om te gebruiken als eenmalige pallet op (inter)nationale transporten. Het spreekt voor zich dat zo’n pallet geen al te hoog draagvermogen heeft. Heavy- en hygiëne pallets daarentegen zijn stevige, zware pallets die zijn ontworpen voor intensief, dagelijks gebruik. Deze pallets zijn zwaar en sterk en bieden een hoog draagvermogen, ook in stelling. Het dynamisch draagvermogen van een blokpallet varieert daarmee van zo’n 500 tot 2.500 kg. Het maximale statisch draagvermogen van een kunststof blokpallet bedraagt ca. 10.000 kg.

Offerte op maat

U kunt bij ons kiezen uit heel veel verschillende typen kunststof pallets. Ziet u door de bomen het bos niet meer, of wilt u advies bij de keuze van de juiste pallet voor uw toepassing? Neem dan contact op met onze productspecialisten, zij zijn u graag van dienst!