httpwww.schiphorstbv.nlwp-contentuploadsrode-.width-2560

Rode milieubox voor klein chemisch afval

De milieubox is een rode kunststof bak met vast scharnierend deksel en hengsel die bedoeld is voor het opslaan van klein chemisch afval (kca). Met klein chemisch afval wordt huishoudelijk afval bedoeld waar chemische stoffen in voorkomen die schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid. Waar men in Nederland spreekt van klein chemisch afval, noemt men dit in België klein gevaarlijk afval (kga). Met beide wordt hetzelfde bedoeld.

Voorbeelden huishoudelijk klein chemisch afval:

  • batterijen
  • schoonmaakmiddelen
  • spaarlampen
  • make-up*
  • gootsteenontstopper

Let op: lege verfblikken zijn geen chemisch afval, maar restafval. Ongebruikte medicijnen dienen bij de apotheek ingeleverd te worden.

*Tip: Restanten cosmetica en lege verpakkingen van cosmetica kunnen vaak goed gescheiden worden. Restanten van nagellak, aceton, alcohol etcetera gaan bij het KCA. Lege plastic tubes en plastic flessen bij PMD. Glazen potjes van crème of nagellak bij glas. Papier en karton bij oud papier. Spuitbussen bij het restafval.

Afval scheiden en recyclen

Is een milieubox verplicht?

Als ondernemer bent u verplicht om klein chemisch afval gescheiden af te voeren. De milieubox helpt u bij het scheiden en apart opslaan van het klein gevaarlijk afval. Ook als particulier dient u kca te scheiden van het overige afval en separaat af te voeren. In sommige gemeenten kunt u het kca bij de gemeentewerf inleveren, bij andere gemeenten komt men de milieubox ophalen of kan de milieubox worden geleegd bij een chemokar, die een aantal vaste standplaatsen heeft. Informeer bij uw gemeente welke situatie voor u van toepassing is. Hoewel het bezitten van een milieubox strikt genomen niet verplicht is, spreekt het voor zich dat een handig hulpmiddel is om het kca te scheiden van het overige afval.

De voordelen van de milieubox

De milieuboxen van Schiphorst hebben standaard een opvallend rode kleur. De boxen zijn glad en hygiënisch vormgegeven, zonder overbodige randen en naden, zodat er geen vuilresten kunnen achterblijven in de box.

De boxen hebben een inhoud van 28 liter en een handzame afmeting van 400 x 300 x 350 mm.  De milieubox is voorzien van een vast scharnierend deksel dat middels schuifvergrendeling is af te sluiten. De box is voorzien van een hengsel, zodat bij makkelijk verplaatst en meegenomen kan worden wanneer de box geleegd moet worden. De milieuboxen zijn gemaakt van hdpe (high density polyethyleen), dat goed te reinigen is en chemisch bestand tegen de meeste stoffen.

Naar wens kunnen de milieuboxen bedrukt worden met een kca-opsomming, zoals in dit voorbeeld:

rode-milieubox-voor-klein-chemisch-afval.jpg

Overige modellen kca-bakken

Naast de bekende rode milieubox worden dekselbakken ook vaak ingezet als milieubox ofwel kca-bak. Gangbare afmetingen zijn 400x300x235 mm, 400x300x335 mm en 600x400x335 mm. Deze bakken zijn net als de rode milieuboxen glad en hygiënisch uitgevoerd, voorzien van een vast, scharnierend deksel en kunnen ook worden bedrukt met de KCA-opsomming. Deze milieuboxen hebben geen hengsel.

Toebehoren en opties voor de milieubox

De milieubox kan optioneel worden geleverd met inzetbakje, dat is ontworpen voor het apart houden van het allerkleinste afval, en met een kartonnen binnendoos. De binnendoos sluit nauw aan op de milieubox en voorkomt dat lekkend afval de milieubox bevuilt.

In de deksel kan een ronde uitsparing worden aangebracht zodat batterijen makkelijk in de bak gedeponeerd kunnen worden, zonder daarvoor de vergrendelde deksel te moeten openen.

Milieubox kopen

Milieuboxen voor particulieren worden veelal door de gemeente verstrekt. Milieuboxen horen, net als afvalcontainers, bij de woning. Wanneer u verhuist, blijft de milieubox achter. Bent u een particulier en is er geen milieubox meer aanwezig bij uw woning? Informeer dan bij uw gemeente hoe u aan een nieuwe milieubox kunt komen.

Bent u een gemeente, afvalverwerkingsbedrijf of ondernemer? Vraag dan hier een offerte aan voor milieuboxen en informeer naar alle kleur- en bedrukkingsmogelijkheden.

Offerte aanvragen

Onze toegewijde branche- en productspecialisten zijn geruime tijd actief in uw branche en kunnen u van waardevolle informatie en advies voorzien!

√ Alles uit eigen fabriek
√ De beste kwaliteit
√ Deskundig advies
√ Maatwerk oplossingen
√ Vrijblijvende adviesafspraak bij u op uw werklocatie

Vind uw directe contactpersoon
Carolien

Carolien Ballast

Hielke

Hielke Vette

Joeri

Joeri Vandenbloock

nest-stapelbak-kca-400x300x350-mm-3.jpg
nest-stapelbak-kca-400x300x350-mm-2.jpg
nest-stapelbak-kca-400x300x350-mm-4.jpg
nest-stapelbak-kca-400x300x350-mm-5.jpg