Kunststof palletboxen

De voordelen van kunststof palletboxen

Kunststof palletboxen zijn groot volume bakken van plastic  die kunnen worden verplaatst met een heftruck of pompwagen. Naast de kunststof variant zijn er ook houten en kartonnen palletboxen verkrijgbaar. Het grote voordeel van kunststof palletboxen ten opzichte van deze varianten is dat er met kunststof palletboxen zeer hygiënisch gewerkt kan worden. Het neemt geen vocht op, splintert niet en is makkelijk te reinigen.

Welke soorten kunststof palletboxen zijn er

Typen
In de basis onderscheiden we 2 typen kunststof palletboxen: starre boxen en inklapbare boxen. Starre boxen zijn verkrijgbaar in zowel enkelwandige uitvoering als in dubbelwandige uitvoering. Inklapbare boxen zijn alleen enkelwandig verkrijgbaar. Alle palletboxen zijn onderling stapelbaar.

Afmetingen
De meest gangbare afmetingen palletboxen zijn toch de euroafmeting (1.200 x 800 mm) en het blokformaat (1.200 x 1.000). Daarnaast zijn ook de hanteerbare ‘halve’ palletboxen erg gewild (1.000 x 600 mm) en de extra groot volume variant met 1.400 liter inhoud. 

Uitvoeringen
Palletboxen zijn verkrijgbaar met zowel dichte wanden en bodem, als met geperforeerde wanden en bodem. De gesloten variant, die ook waterdicht is, kan op aanvraag in onze werkplaats worden voorzien van een afvoer met draaistop of aftapkraan.

Een palletbox is aan de onderzijde voorzien van sleeplatten of poten, zodat deze opgepakt en verplaatst kan worden met een heftruck of pompwagen. De sleeplatten zijn zo vormgegeven dat een pompwagen er makkelijk overheen rolt. Op deze manier is de palletbox via alle vier de zijden op te pakken. Sleeplatten geven de palletbox extra stabiliteit en stevigheid. Toch wordt er soms bewust gekozen voor de variant met vier poten, bijvoorbeeld in de levensmiddelenindustrie. Wanneer de palletboxen op elkaar gestapeld worden terwijl er levensmiddelen in de palletbox zijn opgeslagen is het hygiënischer om met de poten-variant te werken. Omdat de sleeplatten in contact komen met de werkvloer zou er vuil vanaf de sleeplatten in de palletbox eronder kunnen vallen.

Wie de palletbox wil kantelen met een heftruck heeft een palletbox met sleeplatten nodig. De sleeplatten worden soms ook kantellatten genoemd. Wanneer palletboxen met grote regelmaat worden gekanteld kunnen ze in onze werkplaats worden voorzien van borgpennen die de latten extra zekeren aan de box, zodat deze niet los kunnen schieten tijdens het kantelen en legen van de palletbox. 

Kunststof palletbox met deksel
Nagenoeg elke kunststof palletbox is leverbaar met een los, overvallend deksel. Deze is altijd optioneel, de palletbox kan dus zowel met als zonder deksel gekocht worden. Ook kan een deksel op een later tijdstip los bijgekocht worden.

Wat zijn de voordelen van kunststof palletboxen

Kunststof palletboxen bieden veel voordelen ten opzichte van houten palletboxen en andere opslagmiddelen. Allereerst bieden ze veel opslagruimte en kunnen ze met een heftruck en pompwagen makkelijk verplaatst worden. Palletboxen zijn geschikt om in een stelling plaatsen. Ze zijn relatief licht waardoor ze tijdens transport minder bijdragen aan het brandstofverbruik dan de houten variant.

Kunststof palletboxen zijn gemaakt van HDPE of LLDPE (polyetheen), ze zijn vormvast en splinteren niet. Dat is zowel hygiënisch als ergonomisch in gebruik. Palletboxen van nieuw polyetheen zijn levensmiddelengeschikt conform EU Verordening 10/2011 en zijn UV- en weersbestendig. Niet alleen het materiaal is hygiënisch om mee te werken, ook de vormgeving van kunststof palletboxen is conform de BRC (Global Standard for Food Safety). De binnenwanden zijn geheel glad afgewerkt, zonden randen en kieren. De buitenkant is zo glad mogelijk afgewerkt, uitgezonderd enkele noodzakelijke verstevigingsribben ten behoeve van de vormvastheid. De polyetheen palletboxen zijn maatvast, nemen geen vocht op en geven niet af.

Kunststof palletboxen zijn goed bestand tegen ongedierte. Bij palletboxen die zijn afgesloten met een deksel nemen knaagdieren nemen veel minder geuren waar en bovendien knagen ze niet door het kunststof heen. Het kunststof kent geen gaten en kieren zoals houten palletboxen.

Gepersonaliseerde kunststof palletboxen

De meeste palletboxen worden standaard in een neutrale grijze kleur geleverd. Ook zijn steeds meer modellen in meerdere kleuren leverbaar. Vooral blauw, rood en groen zijn veel voorkomende kleuren. De verschillende kleuren worden ingezet om productstromen de scheiden, afval te sorteren of de boxen te conformeren aan de huisstijl.

Voor dat laatste kunnen palletboxen ook worden voorzien uw bedrijfsnaam of logo. Verder is het mogelijk om grijze palletboxen te voorzien van één of meerdere gekleurde vlakken. Ook categorie aanduidingen voor afval worden vaak op verzoek aangebracht.

Kunststof palletbox kopen

Via deze online catalogus kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen. Diverse modellen zijn vanuit onze webshop leverbaar, in dat geval vindt u een directe link vanaf de productpagina van de betreffende palletbox. Wilt u een tweedehands palletbox kopen? Soms beschikken wij over een partij tweedehands palletboxen. Deze zijn dan als één partij te kopen. Bij interesse kunt u zich aanmelden voor onze bellijst.

Twijfelt u welke palletbox het beste presteert in uw logistieke omgeving? Neem dan vrijblijvend contact op met onze productspecialisten. Zij hebben jarenlange ervaring in het toepassen van kunststof palletboxen in de meest uiteenlopende food- en nonfood-branches en zijn u graag van dienst!