Hogeslag_header.width-2560

Herbruikbare verpakkingen

van duurzame kwaliteit

Duurzame toepassingen voor kunststof

Kunststof biedt ons veel voordelen. Dankzij kunststof kunnen we ons voedsel langer bewaren en kennen we medische oplossingen zoals protheses. Daarentegen worden we ons ook steeds meer bewust gemaakt van de nadelen van plastics. Het is goed dat we ons met zijn allen meer bewust worden hoe we plastic op de juiste manier kunnen toepassen.

Herbruikbare verpakkingen

Schiphorst begon meer dan 60 jaar geleden met distributie en later ook productie van herbruikbare kunststof verpakkingen. Sindsdien hebben we de ontwikkeling en productie van herbruikbare kunststof ladingdragers geperfectioneerd en produceren en distribueren we nu milieuvriendelijke en duurzame bakken, pallets en palletboxen voor alle industrieën.

Voor de productie van onze producten gebruiken we 1) nieuw materiaal, 2) op kwaliteit getest gemalen gerecycled plastic en 3) geregranuleerd plastic. Al onze grondstoffen, materialen, additieven en kleuren zijn vrij van schadelijke stoffen en zware metalen. Voor producten die we produceren voor de voedingsindustrie gebruiken we alleen goedgekeurde, voedselveilige grondstoffen met traceerbare herkomst.

Kunststof verpakkingen leveren ons een flink aantal voordelen op die met verpakkingen van een ander materiaal moeilijk te evenaren zijn. Belangrijke eigenschappen van onze herbruikbare kunststof verpakkingen zijn:

- Constante kwaliteit; ze nemen geen vocht op en zijn uv- en weersbestendig,
- Hygiënisch; bacteriën hechten zich nauwelijks aan het gladde materiaal,
- Temperatuurbestendig; bestand tegen hoge en lage temperaturen,
- Reinigingsvriendelijk; het materiaal is bestand tegen de meeste chemicaliën,
- Levensmiddelengeschikt; foodgrade conform Europese wetgevingen die onze voedselveiligheid waarborgen,
- Duurzaam; diverse klanten van ons werken al meer dan 20 jaren met dezelfde kratten,
- Slagvast; geschikt voor dagelijks intensief gebruik, met behoud van lange levensduur,
- Recyclebaar; onze kunststof ladingdragers zijn 100% recyclebaar.

Recycling!

We recyclen kunststof ladingdragers die onbruikbaar zijn geworden. Deze worden gesorteerd, vermalen en daarna in een compounder gereconditioneerd voor verdere verwerking. Ons geregranuleerde kunststof is van gelijkwaardige kwaliteit en heeft dezelfde materiaaleigenschappen als vergelijkbare virgin materialen. Recyclen doen we niet alleen voor onze eigen organisatie. We geven klanten de mogelijkheid om afgeschreven kunststof ladingdragers te laten recyclen en het verkregen gerecyclede granulaat te gebruiken voor de productie van nieuwe ladingdragers. Op die manier werken we samen met onze klanten aan circulaire productie en een duurzame markt.

Recycling_service_Schiphorst6

Voedselveilige ladingdragers van gerecycled kunststof

Voor het gebruik van kunststoffen in de levensmiddelenindustrie zijn wetgevingen van kracht die onze voedselveiligheid en daarmee onze gezondheid beschermen. Een belangrijke verordening is Verordening (EU) Nr. 10/2011 Betreffende materialen en voorwerpen van kunststof, bestemd om met levensmiddelen in contact te komen. Eén van de voorwaarden in deze verordening is dat verpakkingen van nieuw materiaal moeten worden gemaakt. Nieuwe kunststoffen zijn getest op migratie met levensmiddelen en daarvan weten we zeker dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen wanneer dit bijvoorbeeld langdurig met vette of zure levensmiddelen in aanraking komt.

Deze wetgeving is positief voor de bewaking en bescherming van onze volksgezondheid, maar in zekere zin nadelig voor het milieu. Voor deze verpakkingen moeten namelijk elke keer nieuwe grondstoffen gedolven worden. De verpakkingen hebben we echter nodig om op grote schaal voedselveiligheid te kunnen waarborgen. Om op een veilige en verantwoordelijke manier met gerecyclede materialen te kunnen werken, heeft Schiphorst met de bekuplast Group een systeem ontwikkeld om uit gesloten poolsystemen materiaal te recyclen dat gegarandeerd voedselveilig en duurzaam is. Hieruit produceren we nieuwe hoogwaardige kratten voor voedselproducenten, zonder het milieu onevenredig te belasten.

Producten van gerecycled kunststof

In ons standaard leveringsprogramma bieden we tal van producten die gemaakt zijn van gerecycled kunststof. Zo zijn bijna al onze kunststof pallets gemaakt van gerecycled materiaal en bieden we diverse palletboxen aan die gemaakt zijn van gerecycled kunststof.

Ook maken we bij projecten steeds vaker gebruik van gerecycled kunststof. Er is toenemende vraag naar duurzame ladingsdragers die aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Speciaal voor deze toepassing is het BQC ontwikkeld (Bekuplast Quality compound). Deze compound heeft de juiste technische eigenschappen voor toepassing bij transport, opslag en toepassing in geautomatiseerde processen. Ondanks het zeer hoge aandeel gerecycled materiaal in BQC is het mogelijk om het eindproduct een eigen, unieke kleur mee te geven. Een voorbeeld van een project waarbij BQC is toegepast is de bevoorrading van het vernieuwde distributiecentrum van DSV in Venlo. Hiervoor zijn 241.000 bakken in gerecycled materiaal geproduceerd.

DSV32.jpg

In het dc van DSV in Venlo rouleren 241.000 conveyorbakken die zijn gemaakt van gerecycled kunststof.

Meer weten?

Bent u op zoek naar kunststof ladingsdragers van gerecycled materiaal, wilt u oude ladingdragers laten recyclen of heeft u een projectvraag met betrekking tot dit thema? Onze product- en branchespecialisten zijn u graag van dienst. Informeer vrijblijvend!