Header_boodschapkrat_Schiphorst.width-2560

Boodschappenkratten en klapkratten

Wat is het verschil?

Het verschil tussen een boodschappenkrat en een klapkrat

Vouwkrat, klapkrat, boodschappenkrat. Het zijn bekende termen, maar wat is eigenlijk het verschil? Eén ding hebben ze sowieso gemeen; ze zijn verkleinbaar. Deze type kratten nemen opgevouwen of dichtgeklapt tot 83% minder ruimte in beslag, wat een groot praktisch voordeel is.

Wat is een boodschappenkrat en wat zijn de voordelen?

Een boodschappenkrat is opvouwbaar en dus een vouwkrat. Qua afmeting wijkt het boodschappenkrat af van de gebruikelijke kratten die in de industrie worden gebruikt. Daar wordt veel gewerkt met kratten in euronorm afmetingen. Euronorm afmetingen zijn afgestemd op palletafmetingen en daarom ideaal voor bulkopslag en transport. Het boodschappenkrat vormt hier een uitzondering op.

In tegenstelling tot euronorm kratten die vaak door robots, heftrucks of palletwagens worden verplaatst moeten boodschappenkratten ook manueel makkelijk te handelen zijn. Bovendien moeten boodschappenkratten in een winkelwagens en kleine kofferbakruimtes passen. Om deze redenen zijn boodschappenkratten compacter dan de gestandaardiseerde euronorm vouwkratten en klapkratten.

Boodschappenkratten hebben geperforeerde wanden en een dichte bodem. De geperforeerde wanden zorgen ervoor dat de producten in het krat goed geventileerd kunnen worden. De dichte bodem biedt soelaas bij eventuele lekkages. Doordat de wanden van het boodschappenkrat scharnieren hebben, kunnen ze tot een zeer compacte hoogte opgevouwen worden.

B-533528A-40_in_uit.original.format-webp

Wat is een klapkrat en wat zijn de voordelen?

Klapkratten hebben in tegenstelling tot vouwkratten geen scharnieren in de zijwanden. Deze wanden worden in hun geheel neergeklapt. Dat maakt een klapkrat in de basis steviger en stabieler dan een boodschappenkrat.

Klapkratten_Schiphorst3

Doordat de wanden niet scharnieren, zijn klapkratten minder hoog. Immers, de maximale hoogte is inherent aan de beschikbare ruimte wanneer de wanden zijn ingeklapt (de hoogte van de wanden is gelijk aan de helft van de binnenbreedte). Dit maakt ingeklapte klapkratten platter dan boodschappenkratten. Hierdoor leveren ze meer volumereductie op bij leeg opslag en retourtransport..

Al deze eigenschapen bij elkaar maakt de klapkrat interessanter voor de industrie (business-to-business) en het boodschappenkrat interessanter voor de consumentenmarkt (business-to-consumer).

Waarin verschillen een boodschappenkrat en een klapkrat?

Afgezien van de verschillende fysieke eigenschappen tussen boodschappenkratten en klapkratten is er de manier van handelen. Een boodschappenkrat is eenvoudig open te vouwen door hem als het ware open te schudden en de zijwanden van binnenuit aan te duwen, waarbij de verbindingselementen in de hoeken vastgeklikt worden. Dit laatste is een belangrijke handeling, omdat het krat zijn stevigheid grotendeels ontleend aan de hoekstructuren.

Een klapkrat wordt geopend en gesloten middels een lift-lock-systeem dat bediend wordt via de handgrepen. Het lift-lock-systeem van onze klapkratten is uniek en gepatenteerd en staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. Welke manier van openen de voorkeur heeft (vouwen of klappen) is persoonlijk. Toch is het een handeling die niet onderschat mag worden. Waarbij men als consument hooguit een paar keer week een kratje openklapt en weer opruimt, moet een orderpicker deze handeling vele malen per dag of zelfs per uur uitvoeren. Denk hierbij aan orderpickers in supermarktdistributiecentra of plukkers in de glas- en tuinbouw.

B-533528A-70

Schipshopper

Type: vouwkrat
Buitenafmeting: 530 x 350 x 280 mm
Hoogte ingeklapt: 49 mm
Aantal per pallet: 184 stuks
Statisch draagvermogen: 200 kg
Wanden/bodem: geperforeerd/dicht
Standaard kleuren: blauw, grijs, rood en zwart
Handeling: zijwanden induwen

B-2356 open

Clever-Fresh-Box

Type: klapkrat
Buitenafmeting: 600 x 400 x 230 mm
Hoogte ingeklapt: 36 mm
Aantal per pallet: 240 stuks
Statisch draagvermogen: 300 kg
Wanden/bodem: geperforeerd/geperforeerd
Standaard kleuren: groen en zwart
Handeling: lift-lock-systeem

De manier van sluiten en openen heeft bij het ontwikkelen van zowel onze klapkratten als onze boodschappenkratten dan ook de nodige aandacht gekregen. Een ander belangrijk aandachtspunt is de stevigheid. Beide typen kratten moeten de nodige druk op de bodem kunnen weerstaan en een hoge stapelbelasting bieden,. Hierdoor kunnen vrachtwagens en bestelwagens zo efficiënt mogelijk beladen worden. Hoewel een krat wel stevig moet zijn, mag hij niet teveel wegen. Dat gaat immers ten koste van het totale gewicht dat manueel gehandeld kan worden. Een lichter krat behoeft bovendien minder grondstoffen. En minder gewicht bij transport betekent ook weer een lager brandstofverbruik.

Schiphorst_producent_klapratten
Boodschappenkrat_schiphorst
Schiphorst_producent_klapratten_agf

Interesse in onze producten? Bekijk deze items online