Erbsenfaserbehälter_Umgebung 2

Van erwt tot kunststof bak

Innovatief en duurzaam

Kunststof bakken gemaakt van hernieuwbare grondstoffen

Kunststof bakken zijn duurzame ladingdragers. Ze zijn intensief herbruikbaar, gaan tot meer dan tien jaar mee en zijn 100% recyclebaar. Om kunststof bakken nog verder te kunnen verduurzamen zijn we met de bekuplast group drie jaar geleden gestart met een onderzoek naar de ontwikkeling van een plantaardige vezel voor de productie van kunststof producten. Samen met twee andere belanghebbende partijen hebben we uiteenlopende onderzoeken gefaciliteerd en experimenten uitgevoerd. Zo is er onder meer met zowel aardappel- als erwtenvezels geëxperimenteerd, waarbij erwtenvezels bijzonder geschikt bleken te zijn.

Uitdaging

Erwten worden gebruikt voor de productie van zetmeel- en eiwitproducten. Hiervoor worden de erwten gepeld en worden de vezels van de erwtnoot verwijderd. De buitenste laag van de erwtenvezels worden vervolgens niet gebruikt, ze zijn een afvalproduct van de zetmeelindustrie. Middels intensief research en ontwikkelwerk is de bekuplast group er in geslaagd het afvalproduct van de erwtenvezel te prepareren en in kunststof bakken te verwerken.

De hoge temperaturen die nodig zijn voor het productieproces van kunststof bakken vormden een bijzondere technische uitdaging voor de ontwikkelaars. Terwijl kunststof doorgaans bij zo’n 220 tot 230 graden Celsius wordt verwerkt, branden de plantaardige erwtenvezels 'al' bij een temperatuur van 190 graden Celsius. Uiteindelijk is het toch gelukt om de erwtenvezels dusdanig te bewerken en toe te passen, zodat hiermee ca. 20% van het kunststof in het product wordt vervangen, met behoud van de hoge kwalitatieve eigenschappen van de bak.

Kunststof bakken van erwtenvezels voor uw project

Inmiddels zijn de eerste erwtenvezelbakken met succes geproduceerd en in gebruik genomen. De bakken zijn gemaakt van 20% erwtenvezels en 80% post-consumer materiaal (gerecycled materiaal uit huishoudelijk afval). Bent u op zoek naar een duurzame oplossing voor het bevoorraden van uw (geautomatiseerde) magazijn of intralogistiek? Informeer dan vrijblijvend naar de mogelijkheden. Onze productspecialisten informeren u graag. Indien gewenst kunt u gebruik maken van onze adviesservice aan huis, waarbij onze productspecialist uw locatie bezoekt en u een aantal demo-modellen toont.

Bekijk op de Empack

De erwtenbak zelf bekijken?
Bezoek ons op 9, 10 en 11 april op de Empack.
Meer info>>>

Duurzame kunststof bakken