Klaas_Puul_diepvriespallet-header.width-2560

Diepvriesbestendige pallet

voor garnalen-gigant Klaas Paul

Pallet voor CO2 gekoelde vriesinstallatie

Klaas Puul BV is al decennialang één van de meest toonaangevende producenten van verse visproducten in Europa. Van de vangst tot de levering bij de klant: Klaas Puul beheert het hele productie- en verwerkingsproces. Dankzij een hoogstaand productiesysteem en authentiek vakmanschap biedt Klaas Puul de allerhoogste kwaliteit in fruits-de-mer, rivierkreeft én natuurlijk garnalen.

Klaas Puul handelt in garnalen die in alle delen van de wereld worden gevangen en gekweekt. Om vangst, verwerking en uitlevering zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, beschikt Klaas Puul over vijf vestigingen op strategische locaties in Europa.

Projectdetails

Ontwikkeld voor: Klaas Puul BV
Ontwikkeld door: Schiphorst Transport- en Opslagtechniek B.V.
Contactpersoon: Vincent Wesseldijk

Product: kunststof pallets
Type: diepvriesbestendige pallet
Totaal geleverd 1.200 x 800 mm: 1.500 stuks
Totaal geleverd 1.200 x 1.000 mm: 2.000 stuks

Kunststof pallets

De uitdaging

De garnalen worden verwerkt in Volendam en Edam. Na het verwerkingsproces gaan de garnalen meteen in de eindverpakking. In deze eindverpakking werden de garnalen tot voorheen op houten pallets in de vriezer geplaatst. De houten pallets rouleerden zowel binnen het productie- als logistieke proces. In het kader van kwaliteitszorg en verantwoord ondernemen heeft Klaas Puul besloten om over te stappen op kunststof pallets. Dit op basis van de bekende argumenten: kunststof pallets zijn splinter- en spijkervrij, hygiënisch, duurzaam, milieuvriendelijk en goed te reinigen.

De oplossing

Het vinden van de juiste pallet bleek gecompliceerd. Voor het vriezen heeft Klaas Puul (destijds in 2002) als eerste bedrijf in Europa gekozen voor een CO2 gekoelde vriesinstallatie. De pallets worden hierin (vaak voor lange perioden) aan diepe vrieskou blootgesteld. Een gestandaardiseerde kunststof pallet is hier niet goed tegen bestand en zal dan ook snel kapotgaan in zo’n koude omgeving.

Als basis voor de oplossing heeft Schiphorst gekozen voor de heavy pallet, model S21-03-3008 (tevens de basis van de in 2012 geïntroduceerde Dranken-Pool-Pallet). Dit is een robuuste pallet die geschikt is voor intensief gebruik in logistieke omgevingen. Normaliter wordt deze pallet geproduceerd uit PP (Polypropyleen), op zich een sterke kunststof, maar niet geschikt voor dermate koude omgevingen. Voor deze unieke toepassing is gekozen voor HDPE (High Density Polyetheen) met een speciaal hiervoor toegevoegd additief. Het resultaat mag er zijn; een zeer sterke pallet die zonder dure toevoegingen zoals metaalversterking toch geschikt is om intensief te worden gebruikt in zeer koude omgevingen.

Overige voordelen die deze pallet te bieden heeft zijn;

  • Perforatie: de perforatie in het dek is dusdanig vormgegeven dat de pallet eenvoudig aangepakt kan worden, de medewerkers van Klaas Puul hebben dit als extra positief beoordeeld ten aanzien van andere pallets in de markt.
  • Extra dikke klossen: in tegenstelling tot bij andere heavy pallets in de markt, zijn de klossen/poten van onze heavy pallet uitgevoerd in een dubbele laag. Dit voorkomt scheuren bij gebruik van de pompwagen.
  • Uitgevoerd met 12 antislipnoppen. Deze antislipnoppen bieden aan de bovenzijde grip aan de lading en aan de onderzijde grip aan de heftrucklepels.
Klaas Puul diepvriespallet 2.jpg

Gerelateerde producten