httpwww.schiphorstbv.nlwp-contentuploadsautom.width-2560

Zes tips om diefstal van klapkratten te voorkomen

Zes tips om diefstal van klapkratten te voorkomen

Met inklapbare verskratten en poolfust is op de zwarte markt veel geld te verdienen. Zoveel, dat ze soms met duizenden tegelijk worden gestolen. Dat wekt ergernis op bij telers – waar haal je zo snel andere kratten vandaan – maar betekent vooral een grote schadepost voor de hele AGF-sector. Zes tips om diefstal te voorkomen.

De berichten over diefstal van klapkratten halen regelmatig het nieuws. Ze worden niet alleen gestolen bij telers, maar ook bij supermarkten, die vervolgens kunnen fluiten naar hun statiegeld. De daders arriveren met een lege bestelauto of vrachtauto, laden die simpelweg vol en gaan binnen een paar minuten weer op weg, vaak richting Duitsland. Poolbeheerder Euro Pool System waarschuwt in nauwe samenwerking met verzekeringsmaatschappij Interpolis al langer voor diefstal. Wij zetten hun antidiefstal-tips samen met die van ons nog eens op een rij.

Tip 1: Zet uw logo op de kratten

Zijn de klapkratten uw eigendom? Bedruk ze dan met uw bedrijfslogo of een andere tekst. Dat kan door middel van zeefdruk of thermische druk (hotstamp). Nog beter is het wellicht om het logo of de naam in reliëf op de bak te bedrukken. In dat geval wordt bij de productie een cliché met het logo of de naam in de matrijs aangebracht, zodat een onuitwisbare bedrukking ontstaat. Gaat dit diefstal tegen? Niet direct, maar de klapkratten worden op de zwarte markt wel minder populair.

Tip 2: Houd de voorraad beperkt

Spaar klapkratten niet op, maar stuur ze snel mogelijk na gebruik terug naar de leverancier of de poolbeheerder. Hoe minder klapkratten u op voorraad heeft, hoe minder de schade die een diefstal u berokkent.

Tip 3: Zet ze in een afgesloten ruimte

Het minste wat u kunt doen, is de overgebleven klapkratten in een goed afgesloten en liefst beveiligde ruimte te plaatsen. Een goede beveiligingsmaatregel is een zone-sensor, die direct een melding stuurt naar een alarmcentrale of u uw eigen telefoon op het moment dat diefstal plaatsvindt. Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat roldeuren niet van buitenaf geopend kunnen worden. Veel dieven ‘liften’ de roldeuren vanaf de buitenkant omhoog, maar dat is met een schuifpen in de geleiding eenvoudig te voorkomen.

Tip 4: Beveilig uw hele pand en terrein

U kunt nog een stap verder gaan met beveiliging. Denk aan magnetische alarmsensoren waarmee uw toegangsdeuren, apparatuur, werktuigen en afzettingen kunt beveiligen. Deze vorm van ‘erfbeveiliging’ is flexibel in gebruik en kan zelfs worden gehuurd. Tot slot: plaats een afsluitbaar hekwerk of toegangshek bij de ingang van het bedrijf. Nogmaals: kunt u hiermee diefstal voorkomen? Diefstal is nooit helemaal uit te sluiten, maar u maakt het dieven wel een stuk lastiger. Eventjes binnen een paar minuten duizenden klapkratten meenemen is er niet meer bij.

Tip 5: Volg de kratten via GPS

Bent u een grote afnemer van kratten? Overweeg dan om de kratten te voorzien van een GPS-chip. Of verstop anders een GPS-peilzender tussen de voorraad klapkratten. Als dan diefstal plaatsvindt, zijn de kratten en de dieven op de voet te volgen. Dat vergroot de kans dat daders worden opgepakt en de kratten bij de rechtmatige eigenaar terugkeren.

Tip 6: Diefstal? Doe aangifte!

De laatste tip: doe bij diefstal onmiddellijk aangifte. Alle aangiftes helpen om de goed georganiseerde bendes op te sporen en op te pakken. Euro Pool System werkt bijvoorbeeld intensief samen met politie en justitie. Op basis van data-analyses signaleert de poolbeheerder verdachte situaties en partijen, die ze direct doorgeven aan de politie. In het verleden zijn op die manier meerdere diefstallen opgelost.

Productcategorieën