Paprika_kratten_header1.width-2560

Branchespecifieke kunststof bakken

AGF sector

Voor iedere branche een kunststof bak

Kunststof bakken zijn ideale hulpmiddelen voor het opslaan en vervoeren van de meest uiteenlopende artikelen, goederen en levensmiddelen. Industriële kunststof bakken en kratten bieden zoveel voordelen dat het zeer populaire gebruiksmiddelen zijn geworden. Ze zijn stevig, vormvast, glad, makkelijk te reinigen, niet gevoelig voor bacteriën en schimmels, handzaam en licht. Bovendien zijn industriële kunststof bakken duurzaam in gebruik, ze gaan jarenlang mee (ook bij intensief gebruik) en zijn 100% recyclebaar.

De brede interesse voor dit product heeft er aan bijgedragen dat wij door de jaren heen een breed en diep programma aan kunststof bakken hebben ontwikkeld. Wij produceren kunststof bakken door middel van het spuitgietproces. Dit biedt de mogelijkheid om complexe vormen te produceren, waarmee op uiteenlopende behoeftes kan worden ingespeeld.

Welke branches maken veel gebruik van kunststof bakken?

Welke branches niet, zou je beter kunnen vragen. Bijna elk bedrijf heeft wel ergens kunststof bakken voor in huis. Daarnaast zijn er veel branches die kunststof bakken in hun dagelijkse productieproces of intralogistiek toepassen. Branches die een jarenlange historie met hebben met kunststof bakken zijn onder meer de visverwerkende industrie, de vleesverwerkende industrie, de AGF-sector, de automotive industrie en groothandelaren.

Waarom maken juiste deze branches gebruik van kunststof bakken?

De voordelen van kunststof bakken voor de levensmiddelenindustrie zijn heel groot. Het belangrijkste aspect is de hygiëne. Kunststof is glad, daardoor kunnen bacteriën en schimmels zich nauwelijks hechten aan dit materiaal. Bovendien laat het zich makkelijk reinigen en droogt het snel. Industriële bakken zijn stevig, bieden een hoog draagvermogen en hebben een laag eigen gewicht. De bakken zijn gemaakt van een slagvast polymeer, waardoor ze jarenlang meegaan. Ook wanneer de bakken dagelijks worden gebruikt en gereinigd. Ze zijn zeer slijtvast. Dat maakt de bakken behalve voor de levensmiddelenindustrie ook interessant voor branches als de automotive-industrie en installateurs.

247Tailorsteel.original.format-webp

Welke kunststof bak voor welke branche?

Elke branche heeft zijn eigen unieke werkwijze. In de levensmiddelenindustrie heeft voedselveiligheid en -houdbaarheid de hoogste prioriteit. Diverse voedselsoorten worden op verschillende manieren verwerkt en hebben onderling andere eisen met betrekking tot opslag en transport. Zo moet vlees in dichte kratten worden opgeslagen om te voorkomen dat er lekvocht doorsijpelt naar producten in onderliggen kratten. Groenten en fruit daarentegen hebben perforatie nodig om optimale luchtcirculatie te kunnen laten plaatsvinden om zo het rottingsproces tegen te gaan. Zo hebben al onze bakken en kratten een doordacht design dat in nauw overleg met de eindgebruikers tot stand is gekomen. Enkele voorbeelden:

Visverwerkende industrie

Visverwerkers werken graag met dichte nest/stapelbare kratten. Verse vis legt grote afstanden af. Dat begint aan boord, daarna gaat de vis door naar de veiling en vervolgens naar de visverwerkende industrie. Vis moet gekoeld worden bewaard en dat gebeurt veelal met schaafijs, wat extra lekvocht oplevert. Daarom wordt vis opgeslagen en vervoerd in viskratjes met een afwateringsysteem. Deze kratten zijn ruimtebesparend wanneer ze leeg zijn; ideaal bij retourtransport. De kratten hebben dichte wanden en een dichte bodem met afwateringen in de hoeken. Via deze gaten wordt het lekwater aan de buitenkant van de kratten afgevoerd, zodat de vis in onderliggende kratjes schoon blijft. Viskisten hebben ultra gladde wanden zonder overbodige ribstructuren waardoor de kratten makkelijk te reinigen zijn en hygiënisch in gebruik.

http://www.schiphorstbv.nl/wp-content/uploads/categoriepagina-opmaken-15.jpg
Schiphorst_klapkrat_agf_2.jpg

AGF sector

De AGF industrie werkt bij voorkeur met kratten met een fijnmazige perforatie. Perforatie is nodig om groente en fruit goed te kunnen koelen. Er moet luchtcirculatie in de kratten kunnen plaatsvinden. Perforatie zorgt daarvoor. Een grove perforatie kan echter schadelijk zijn en kneuzingen in het groente en fruit achterlaten. Kratten voor de AGF-sector hebben daarom hun eigen uniek perforatie. Vaak is dat een smalle sleufperforatie. Speciaal voor kleinfruit zoals bessen zijn er kratten met heel fijnmazige ruitperforatie. Net als in de vissector worden producten in de AGF sector veel getransporteerd. Van de teler naar de verwerker, soms tussendoor nog langs de veiling en uiteindelijk naar de eindverkoper. Om retourkosten van lege emballage laag te houden werkt deze industrie veel met klapkratten.

Vlees- en pluimveeverwerkende industrie

De vleesverwerkende industrie werkt met stevige stapelbekken met dichte wanden en bodem. Dat laatste is noodzakelijk omdat vleesproducten veel vocht bevatten. Ook is vlees zacht van structuur en zouden geperforeerde wanden en bodem makkelijk afdrukken achterlaten in het product en het product kneuzen. Om het vlees goed te kunnen koelen is de bovenrand van vleeskratten voorzien van doorluchtingsgaten.

Voor het invriezen en verhitten van vlees- en pluimveeproducten maakt men gebruik van aparte kratten. Invrieskratten kunnen goed tegen lage temperaturen en zijn bestand tegen het uitkloppen van de bakken. Hittebestendige bakken zijn gemaakt van een glasvezelversterkt kunststof zodat ze bestand tegen de hogere temperaturen die toegepast worden bij onder meer sousvide koken.

Hogeslag24.jpg

Kunststof bakken in de non-food industrie

Geautomatiseerde magazijnen
Voor moderne geautomatiseerde magazijnen ontwikkelen we speciale conveyor bakken. Een conveyor systeem is een veelvoorkomend magazijnsysteem dat materialen van de ene naar de andere locatie verplaatst.

Artikelen worden geautomatiseerd vanuit de opslag naar het pickstation verplaatst. Een robot haalt de bakken uit de stelling en brengt ze naar de transportband die ze naar het verzamelstation brengt. Daar worden artikel handmatig omgepakt voor verdere verzending. Da bak gaat via de transportband en robot weer terug de stelling in. Deze technieken stellen bepaalde eisen aan de kunststof bak. De bak mag iet te zwaar zijn, maar moet wel stevig zijn en slagvast. De bak moet aan brandveiligheidseisen voldoen en moet qua afmeting en indeling goed aansluiten bij de producten die erin worden opgeslagen.

Quantore_4vkl.jpg
TOF-0040

Techniek

In de techniek werkt men veelal met stevige materialen en kostbare gereedschappen. In deze sector wordt daarom veel gebruik gemaakt van onze extra sterkte stapelbakken. Deze stapelbakken hebben extra verstevigingsribben en dubbelwandige stootvaste hoeken. Optioneel kunnen deze bakken geproduceerd worden met een versterkte bodem voor een extra hoog draagvermogen.

Kunststof bakken voor diverse branches

Naast de toegelichte voorbeelden bieden we nog meer diverse logistieke oplossingen in kunststof. Zo zijn er nog meer soorten kunststof bakken voor diverse branches. Daarnaast bieden we ook verschillende kunststof pallets, palletboxen, vaten en tanks voor uiteenlopende toepassingsgebieden. Onze oplossingen per branche kun je heel handig raadplegen via ons branche-overzicht: