Heyl_3.width-2560

Duurzaam & Gebruiksvriendelijk

Herbruikbare transportkratten

Slimme oplossing verbetert duurzame logistiek

Het transport van snijbloemen is een bijzondere logistieke uitdaging. Samen met bloemengroothandel Heyl ontwikkelde bekuplast een duurzame herbruikbare oplossing.

Heyl_2.original.format-webp

De Nederlandse bloemengroothandel Heyl levert aan meer dan 1.000 klanten in heel Duitsland snijbloemen, planten en accessoires. De vlotte levering, die Heyl doorgaans binnen 12 uur mogelijk maakt, is een bijzondere logistieke prestatie. In de regel verlaten dagelijks zo'n 10 vrachtwagens het logistieke centrum aan de Honselerdijk bij Rotterdam.

Om de logistiek efficiënter te laten verlopen, besloot Heyl om de bestaande transportbakken te vervangen. Hiervoor was het bedrijf op zoek naar een specialist in herbruikbare transportverpakkingen. "We kwamen met de bekuplast Group in contact via pooldienstverlener Container Centralen", vertelt Koen Heijl, die samen met zijn broer Bram Heijl de tweede generatie is die het succesvolle familiebedrijf leidt.

Het vraagstuk

De herbruikbare kratten worden gebruikt voor interne logistiek, orderpicking en transport naar de klant en blijven bij de klant tot de volgende levering van goederen. De transportkratten die Heyl tot dusver gebruikte zijn al in gebruik sinds de oprichting van het bedrijf. Het doel was om een ​​nieuw transportkrat te ontwikkelen waarin de bloemen vers blijven en beschermd vervoerd worden, maar ook duurzamer en ergonomischer in gebruik is.

Onze oplossing

Voor dit unieke wensenpakket ontwikkelde bekuplast Group in nauwe samenwerking met Heyl een herbruikbare transportverpakking op maat. "Tijdens de gehele uitvoering van het project hebben we de samenwerking en de uitwisseling zeer positief ervaren", laat algemeen directeur Koen Heijl weten.

Het resultaat is een overtuigende herbruikbare oplossing: de door de bekuplast Group ontwikkelde en geproduceerde nest-/stapelbare bak heeft een oversized afmeting van 1.123 x 455 x 272 mm en een inhoud van ca 104 liter. Met een laag eigen gewicht van slechts 4 kg is hij beduidend lichter dan de oude transportbak en daardoor gemakkelijker te hanteren door medewerkers en klanten. De kunststof beugels aan de binnenkant verbeteren de ergonomie op de werkplek. Ze zijn niet alleen lichter dan metalen beugels in het oude model transportkrat, ze zijn ook stiller doordat ze niet rammelen in het transportsysteem of bij het stapelen. Een voordeel dat de medewerkers in het logistiek centrum van Heyl en de klanten zeer weten te waarderen. Voor traceerbaarheid binnen het logistieke proces zijn alle containers voorzien van zelfklevende barcodelabels.

Duurzamer op meerdere punten

Als het om duurzaamheid gaat, scoort de nieuwe herbruikbare transportkrat op meerdere punten. Er is 25% minder plastic nodig voor de productie, waardoor waardevolle bronnen worden bespaard. De speciale constructie van het krat zorgt voor een hoge mate van stabiliteit ondanks de lagere massa aan materiaalgebruik. Bij het retourneren kunnen de lege kratten in elkaar worden gestapeld om ruimte te besparen. Daarnaast weegt de nieuwe transportcontainer zo'n 20% minder, wat een positief effect heeft op het brandstofverbruik van de vrachtwagen en daarmee op de CO 2 -uitstoot.

Momenteel zijn bij Heyl ongeveer 30.000 containers succesvol in gebruik.