Schiphorst-pallets-header

Kunststof pallets

Verrassend veel voordelen

De belangrijkste voordelen van kunststof pallets

Vraagt u zich weleens af of het loont om over te stappen van houten pallets op kunststof pallets? Soms wordt ons gevraagd wat beter is: een kunststof pallet of een houten pallet. Er is geen eenduidig antwoord op die vraag. De beste keuze hangt af van meerdere factoren en die zijn per bedrijfsvoering verschillend. Om u toch op weg te helpen, zetten wij hier de belangrijkste voordelen van kunststof pallets op een rijtje.

Duurzaam

Kunststof pallets gaan over het algemeen langer mee dan houten pallets. Ze zijn bestand tegen vocht, schimmels, en insecten, wat resulteert in een langere levensduur en minder vervangingen. Bovendien zijn ze 100% recyclebaar. Wanneer u gebruikt maakt van onze recycleservice, dan weet u zeker dat de oude pallet wordt vermalen tot grondstof voor nieuwe kunststof ladingdragers.

Hygiëne

Kunststof pallets zijn gemakkelijker schoon te maken en te desinfecteren dan houten pallets. Dit is vooral belangrijk in sectoren zoals voedsel- en farmaceutische industrieën, waar hygiëne een prioriteit is. In de export bieden kunststof pallets extra voordeel: ze hoeven geen heattreatment tegen ongedierte te ondergaan, zoals bij houten pallets wel het geval is, en ze zijn zonder meer geschikt voor internationaal transport. Bovendien hebben kunststof exportpallets een zeer laag eigen gewicht wat voordeel biedt bij het brandstofverbruik.

Maatvast en gebruiksvriendelijk

Kunststof pallets zijn maatvast en nemen geen vocht op. Ze zijn gebruiksvriendelijk; het materiaal splintert niet en de meeste kunststof pallets hebben een laag eigen gewicht. Kunststof pallets zijn makkelijk te reinigen en ze zijn uv- en weersbestendig. Een kunststof pallet behoeft geen regelmatige reparaties zoals houten pallets en bovendien is er geen risico op uitstekende spijkers.

Kostenbesparing op lange termijn

Hoewel kunststof pallets initieel duurder zijn dan houten pallets, kunnen ze op lange termijn kostenbesparend zijn vanwege hun langere levensduur en lagere onderhoudskosten.

Verkrijgbaarheid

Kunststof pallets zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten en uitvoeringen. Deze brede range aan kunststof pallets is in de loop der jaren ontstaan naar verschillende behoeftes vanuit de markt. Zo werken de vlees-, grondstoffen- en farmaceutische industrie met ultra hygiënische pallets, die aan alle kanten glad zijn afgewerkt en een geheel gesloten design hebben. De transport- en opslagsector werkt met stevige pallets, geschikt voor plaatsing in stellages, doch scherp geprijsd. Exporterende branches hanteren weer lichtgewicht pallets die volstaan voor eenmalig gebruik. En zo zijn er meer specifieke toepassingen die hebben geleid tot het bestaan van een breed en diep assortiment aan plastic pallets.

Nieuws_gekleurde_pallets_Schiphorst.jpg

Advies op maat

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste kunststof pallet voor uw toepassing? Onze toegewijde productspecialisten zijn geruime tijd actief in uw branche en kunnen u van waardevolle informatie en advies voorzien voor het optimale gebruik van het juiste product. Bel of e-mail met onze medewerkers voor advies op maat. Indien gewenst kunt u gebruik maken van onze adviesservice op locatie, waarbij onze productspecialist u een aantal demo-modellen toont.

Welke soorten kunststof pallets zijn er?

Het assortiment kunststof pallets kan globaal worden onderverdeeld in de volgende segmenten:

  • Exportpallets: lichtgewicht pallets die vanwege hun lage eigen gewicht bij uitstek geschikt zijn voor transport. Een lichtere pallet behoeft immers minder brandstofverbruik dan een zwaarder of houten model. Ook zorgt het lage eigen gewicht voor een aantrekkelijke aanschafprijs.
  • Medium pallets: pallets met een redelijk draagvermogen, zowel statisch, dynamisch als in stelling. Wie een pallet zoekt met een redelijk prestatievermogen, maar geen al te ruim budget heeft, komt goed weg met de medium pallet.
  • Heavy pallets: de heavy pallet is zwaar, sterk en stootvast. Deze pallet wordt ingezet als hij flink wat kilo’s moeten dragen en ook wanneer de pallet intensief gebruikt wordt. Heavy pallets bieden niet alleen een extra hoog draagvermogen, het design van deze pallets is extra bestand tegen stoten van bijvoorbeeld heftrucklepels.
  • Hygiëne pallets: hygiëne pallets kennen dezelfde eigenschappen als heavy pallets, maar hebben een meer glad afgewerkt design. Waar bij heavy pallets bij het onderdek de ribstructuur open zichtbaar is, is deze bij hygiëne pallets helemaal dicht afgewerkt, zodat er geen open ribstructuren meer aan de pallet zitten, waar eventuele bacteriën of productrestanten zich zouden kunnen hechten. Hoewel een willekeurige plastic pallet al snel hygiënisch wordt genoemd, is alleen de zogenoemde 'hygiëne pallet' daadwerkelijk glad afgewerkt en geschikt voor ultra hygiënische werkomgevingen zoals cleanrooms. De gewoonte om iedere plastic pallet hygiënisch te noemen, komt vooral voort uit de vergelijking met pallets van andere materialen, zoals hout en karton.

Bekijk kunststof pallets in onze online catalogus