Paprika's zijn één van de meest geteelde kasgroenten in Nederland en dat is natuurlijk niet zonder reden. De paprika is een gezonde groente die rijk is aan vitamine C en foliumzuur. Deze veelzijdige groente wordt wereldwijd breed toegepast in warme gerechten zoals sauzen, soepen en roerbakgerechten en is ook populair als rauwkost. Het is dan ook niet verrassend dat voor deze groente veel afzetkanalen in binnen- en buitenland te vinden zijn.
De breed gedragen interesse voor de paprika maakt deze groente bij uitstek een exportproduct. Nederland vertegenwoordigt samen met Spanje en Mexico bijna twee derde van de totale wereldhandel in paprika’s. Voor het transport van paprika’s maakt de Nederlandse markt zoveel mogelijk gebruik van duurzame, herbruikbare verpakkingen. Met name kunststof klapkratten en kunststof palletboxen zijn erg gewild hiervoor.
Kunststof palletboxen zijn lichter en hygiënischer in gebruik dan de houten variant. Zeker in de teelt, waar men altijd beducht is op virussen, is dit een groot voordeel. Kunststof palletboxen zijn ideaal voor bulktransporten van de teler naar de verwerker. Het nadeel van deze palletboxen is echter het lege retourtransport. Palletboxen worden dan vaak alleen ingezet over kortere afstanden. Als alternatief kan men gebruik maken van inklapbare palletboxen.
Maar de meest gebruikte ladingdrager in de paprikateelt is toch wel de kunststof klapkrat. Kunststof klapkratten zijn handzaam, hygiënisch in gebruik en leveren een volumebesparing tot 85% op bij leeg retourtransport. Dat maakt de klapkratten populair voor de distributie van paprika’s die ver over de grens gaan.
Een teler kan op twee manieren aan kunststof klapkratten komen; kopen of huren. Het kopen van eigen fust is de laatste jaren steeds meer in trek. De prijs van huurkratten is mede gebaseerd op het aantal omwentelingen dat een krat maakt.
Afhankelijk van het aantal omwentelingen en de periode waarin een krat wordt ingezet binnen het bedrijf is men vaak met eigen fust goedkoper uit. Bovendien heeft men met eigen fust zelf de regie over het schoonmaakproces. Hoewel huurkratten grondig via gestandaardiseerde schoonmaakprocessen- en middelen worden gereinigd, kan besmetting via de kratten niet altijd worden voorkomen. Virussen met een hoog risicoprofiel dienen zich steeds vaker aan en kunnen langer overleven buiten de waardplant om. Sommige virussen overleven nog op een temperatuur van 100 graden Celsius. Om dergelijke besmettingen en alle nadelige gevolgen van dien te voorkomen kiezen steeds meer bedrijven voor een eigen krat. Bij gebruik van eigen kratten kent men de volledige historie van het krat en heeft men de absolute controle over het wasproces.
Speciaal voor de AGF-sector heeft Schiphorst unieke klapkratten ontworpen. De zogeheten Clever-Fresh-Box serie is verkrijgbaar in vijf verschillende euronorm afmetingen en is erg in trek bij paprikatelers. De Clever-Fresh-Box biedt dan ook een aantal unieke eigenschappen. De kratten hebben een opvallend laag eigen gewicht met een hoog draagvermogen. Ingeklapt leveren ze tot maar liefst 85% volumereductie op. Unieke perforatie zorgt voor de juiste luchtcirculatie ten behoeve van versbehoud. De kratten hebben een stevige bodem en zijn geschikt voor automatische handling.
Klapkratten kunnen naar wens worden geproduceerd in de huisstijlkleur van de klant en worden voorzien van een logo. De kratten hebben een voorziening voor het meespuiten van een inmould-barcodelabel of voor het plaatsen van een barcodesticker en kunnen desgewenst van een RFID-transponder worden voorzien.
Als gebruiker van kunststof klapkratten draagt u bij aan een duurzame logistiek. Met 85% volumereductie is het klapkrat bij uitstek geschikt als roulatiefust. De degelijke klapkratten van Schiphorst gaan jarenlang mee en voorkomen het overbodige gebruik van onnodige eenmalig bruikbare wegwerpverpakkingen. Aan het eind van hun levensduur kunnen klapkratten geheel gerecycled worden. Schiphorst faciliteert hierin middels een eigen recycleservice. Oude kratten worden vermalen en het maalgoed wordt bewerkt tot granulaat waar wij weer nieuwe kunststof ladingdragers van produceren.