Kratten_wassen_schiphorst.width-2560

Kunststof kratten, pallets en palletboxen wassen

Kunststof kratten en pallets wassen

In de levensmiddelenindustrie wordt veel gewerkt met kunststof kratten en pallets. Het belangrijkste argument voor het werken met kunststof ladingdragers is het hygiënische aspect van kunststof. Kunststof neemt nauwelijks vocht op, is UV- en weerbestendig en het is zeer glad waardoor het nauwelijks ruimte biedt aan schimmels, bacteriën en ander vuil om te hechten. Bovendien is kunststof goed te reinigen, dankzij het gladde oppervlak is vuil makkelijk verwijderbaar en bovendien droogt het snel. Alleen kan het design van kratten en pallets een vlotte reiniging soms in de weg staan.

Waarom is een goede reiniging van kratten en pallets zo belangrijk?

Hygiëne is belangrijk in relatie tot onze voedselveiligheid. Waar heden ten dage de kwaliteitsnorm van onze levensmiddelen al hoog ligt, in de toekomt zal deze alleen maar verder omhoog gaan. Inherent daaraan is het belangrijk om de hygiëne van voedselkratten op peil te houden. Niet alleen om te voldoen aan wet- en regelgeving, maar ook omdat het de houdbaarheid van onze levensmiddelen bevordert.

Hoe reinig je kratten en pallets op de juiste manier?

Helaas heeft de voedselindustrie de afgelopen jaren een aantal voedselcrisissen gekend. Niet altijd ligt hieraan gebrekkige hygiëne ten grondslag, maar een gebrekkige hygiëne draagt wel bij aan de verspreiding van besmettingen. Wat kan men doen om een gebrekkige hygiëne in kratten en pallets te voorkomen?

Het devies is: reinig kratten met schoon water! Dit lijkt voor de hand liggend, maar het komt regelmatig voor dat waswater wordt hergebruikt. Het is van groot belang om waswater regelmatig te verversen. Zeker wanneer men werkt met verschillende producten is het raadzaam om het waswater te verversen voordat er kratten van een ander product wordt gereinigd, om zo kruisbesmetting te voorkomen.

Schiphorst-kratten-wassen
Schiphorst-kratten-wassen-2

De tweede tip is ook vrij voor de hand liggend, maar in de praktijk soms lastig uit te voeren: houd schone en vervuilde kratten gescheiden. Zeker in kleine werkruimtes en bij licht verontreinigde kratten, of kratten en pallets met nauwelijks waarneembaar vuil, kan het gebeuren dat schone en vervuilde kratten in de dagelijkse hectiek op de werkvloer worden verwisseld. Een goed reinigings- en bewaarplan voorkomt dit.

Een reinigingsplan bevat tevens een goede planning, omdat niet alle kratten op dezelfde manier mogen worden gereinigd. Zo zullen kratten met vetresten onder een hoge temperatuur worden gereinigd, terwijl kratten met eiwitresten juist eerst onder een lagere temperatuur worden behandeld, omdat het eiwit anders stolt. Ook de mate van vervuiling speelt een rol bij de planning.

Tot slot moet er altijd gecontroleerd worden, want meten is weten. Test altijd of er nog (on)zichtbaar vuil in de kratten of op de pallets is achtergebleven. Voor controle op micro-organismen zijn diverse testen verkrijgbaar.

Zelf kratten wassen of kratten laten reinigen?

Kratten binnenshuis wassen is verreweg het populairst. Zo’n 80 à 85 % van de bedrijven wast de kratten binnenshuis. Het voordeel is dat kratten snel weer beschikbaar zijn, omdat men is niet afhankelijk van de planning van een wasserij. Bovendien wordt er bespaard op transportkosten. Daarentegen brengt een eigen wasinstallatie weer andere kosten met zich mee. Allereerst de aanschaf en daarna het onderhoud en de kosten voor energie en professionele reinigingsmiddelen. Overigens is er tegenwoordig ook een gulden middenweg mogelijk: de mobiele wasstraat. Deze komt op locatie wassen, waardoor de kratten maar kort uit de running zijn en bovendien wordt er zo bespaard op de transportkosten.

Op zoek naar een krattenwasserij? Er zijn veel bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd. Een voorbeeld hiervan is HB RTS. Zij hebben krattenwasserijen op meerdere locaties verdeeld over heel Nederland: www.hb-rts.com. Centraal gelegen in Bunschoten-Spakenburg vind je Clean Machine, zij wassen niet alleen kratten, maar ook kunststof pallets en palletboxen: www.clean-machine.nl.

Schaf het juiste krat en de juiste pallet aan

Let bij de aanschaf van een krat en een pallet goed op het design. Kratten en pallets hebben ribstructuren nodig voor hun vormvastheid en draagvermogen, maar ladingdragers die zijn ontworpen voor gebruik in de voedingsindustrie zullen een zo glad mogelijk design hebben, waarbij een afweging is gemaakt tussen de vormvastheid en het hygiënische aspect.

Een veelgehoorde klacht bij het reinigen is dat zo lastig is stickerresten te verwijderen, dit vergt vaak veel tijd en energie. Veel van onze kratten die bestemd zijn voor de voedingsindustrie zijn voorzien van geïntegreerd etiketdragers, zodat er makkelijk met insteekkaartjes gewerkt kan worden. Een andere oplossing is de zelfklevende etiketdrager; een wasbaar etiketdrager waarvan makkelijk stickers kunnen worden verwijderd, zonder daarbij resten achter te laten.

Hygiënische kratten, pallets en palletboxen kopen

Bent u op zoek naar meer informatie over kunststof pallets en plastic kratten? Of wilt u kratten, pallets of palletboxen kopen? Neem dan contact op met onze productspecialisten. Zij hebben jarenlange ervaring in uw branche en informeren u graag!