Afvalcontainers_header

De Kliko afvalcontainer

Hoe en wat

Wat is het verschil tussen een Kliko en een afvalcontainer?

Iedereen kent hem wel, de Kliko. De groene, gele, grijze, blauwe en rode containers kom je overal tegen. In Nederland zetten we ze regelmatig aan de straat om onszelf van ons afval te verlossen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een Kliko container en een afvalcontainer? Weet jij dat? Schiphorst vertelt het je!

Het verschil: Kliko en afvalcontainer

Laten we het maar meteen verklappen; er is geen verschil. Kliko is de merknaam van een afvalcontainer. Net als het containermerk Otto. De naam Kliko wordt in de volksmond vaak gebruikt om een afvalcontainer mee te duiden. Je kent het wel: ‘Zet jij de kliko nog even aan de weg vanavond?’ Net als het bestellen van bruisend water. Veel mensen bestellen ‘Spa Rood’, een merk bruisend water, in tegenstelling tot ‘bruisend water’. Kort samengevat: de Kliko is een afvalcontainer, maar een afvalcontainer hoeft geen Kliko te zijn.

Wat maakt een Kliko een échte Kliko?

Het merk Kliko is al jaren een fenomeen in Nederland, maar wat maakt een Kliko nu een échte Kliko? Sinds eind jaren ‘80 verzamelen Eurobins en W.T.S. afval in. Eén van de producten die zij op de markt hebben gebracht is de Kliko-container. Een afvalcontainer van deze bedrijven is dus een echte Kliko.

Welke verschillende Kliko’s zijn er?

Er zijn tal van verschillende Kliko’s ofwel afvalcontainers verkrijgbaar. Het merk is bekend geworden doordat zij als eerste op de markt kwamen met minicontainers. Met een minicontainer wordt een afvalcontainer van 60 tot 80 liter bedoeld. Inmiddels hebben zij naast minicontainers ook producten als emmers, depotcontainers, metalen containers en meer. Schiphorst biedt alleen de kunststof afvalcontainers aan, omdat dit een zinvolle aanvulling is op het door onszelf geproduceerde assortiment kunststof ladingdragers. Een overzicht van alle beschikbare afvalcontainers:

KCA Bak 400 x 300 x 350 mm

Afvalcontainer 60 liter 530 x 450 x 975 mm

Afvalcontainer 80 liter 530 x 450 x 975 mm

Afvalcontainer 120 liter 555 x 505 x 1005 mm

Afvalcontainer 140 liter 555 x 505 x 1100 mm

Afvalcontainer 240 liter 740 x 580 x 1100 mm

Afvalcontainer 360 liter 880 x 601 x 1100 mm

Afvalcontainer 660 liter 1370 x 784 x 1215 mm

Afvalcontainer 770 liter 1370 x 784 x 1355 mm

Afvalcontainer 1100 liter 1265 x 1115 x 1470 mm

Afvalcontainer 1100 liter 1265 x 1118 x 1470

Eigenschappen van afvalcontainers

Kunststof afvalcontainers zijn:
● glad en hygiënisch afgewerkt, zodat voedselresten niet hechten;
● gemaakt van polyetheen (HDPE);
● ontwikkeld met doorlopende handgrepen op ergonomische hoogte;
● voorzien van geluiddempende rubberen wielen;
● geschikt voor afvalscheiding;
● niet geschikt voor voor het opslaan van levensmiddelen;
● bestand tegen vorst, hitte en chemicaliën;
● geproduceerd volgens de EN-840 norm.

Kliko’s in het huishouden

De meest voorkomende Kliko, de minicontainer van 240 liter, wordt gebruikt in het huishouden. De meeste huishoudens hebben verschillende gekleurde containers bij huis staan. Een groene, oranje, grijze en misschien ook wel een blauwe. De gekleurde Kliko’s hebben als doel afval te scheiden, voor een efficiëntere afvalverwerking. De groene container wordt gebruikt voor etensresten en tuinafval. De blauwe container wordt gebruikt voor papier en karton. De oranje container wordt gebruikt voor plastic, blik en drinkpakken. In de grijze container gaat al het overige afval, ook wel restafval genoemd.

Zakelijk scheiden en opslaan in een container

Kliko’s worden niet alleen gebruikt in het huishouden, ook zijn ze ideaal voor in het magazijn, de werkplaats en/of productieruimte. Veel van onze klanten gebruiken afvalcontainers voor verschillende doeleinden. We noemen een aantal voorbeelden:
- Sommige klanten gebruiken de afvalcontainers voor het scheiden van elektronica. Zij scheiden defecte consumentenelektronica, telecom, batterijen en accu’s. het scheiden van elektronica. Men scheidt dan defecte consumentenelektronica, telecom, batterijen en accu’s.
- In de vleesindustrie moet vleesafval gescheiden worden in verschillende containers volgens strikte eisen van het NVWA. Het moet opgeslagen worden in een lekvrije container of bak met deksel en mag niet in een omgeving staan van +10°C. Zo gebruikt men onder meer een gele container voor vet, een groene container voor botten, een grijze container voor ingewanden en een rode voor overige vleesafval.
- Ook in de sportindustrie worden containers voor diverse doeleinden gebruikt. Sommige clubs gebruiken ze voor het vervoeren en opslaan van ballen en andere sportaccessoires. Anderen zetten ze buiten bij het veld neer, zodat alle bezoekers hier hun afval in kunnen gooien. Natuurlijk zijn er ook bedrijven die hun afval – net als ieder huishouden – scheiden met de groene (GFT), oranje (plastic), blauw (papier) en grijze (overige) container.

Kliko kopen bij Schiphorst

Bent u op zoek naar een KCA-bak of afvalcontainer? Bekijk al onze modellen online en vraag een vrijblijvende offerte aan! Vergeet niet te informeren naar de mogelijkheden om kliko’s te laten bedrukken met een tekst (bijvoorbeeld CAT. 3) of uw logo.