BLOG | Verschil Kliko en afvalcontainer

Wat is het verschil tussen een Kliko en een afvalcontainer?

Iedereen kent ze wel, de Kliko containers. Groene, gele, grijze, blauwe en rode afvalcontainers. In Nederland zetten we ze regelmatig aan de straat om onszelf van alle afval te verlossen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een Kliko container en een afvalcontainer? Weet jij dat? Schiphorst vertelt het je.

Het verschil: Kliko en afvalcontainer

Laten we het maar meteen verklappen; er is geen verschil. Kliko is de merknaam van een afvalcontainer. Net als het containermerk Otto. Echter, de naam Kliko wordt in de volksmond algemeen gebruikt voor een afvalcontainer. Je kent het wel: ‘Zet jij de Kliko nog even aan de weg vanavond?’ Net als het bestellen van bruisend water. Veel mensen bestellen ‘Spa Rood’, een merk bruisend water, in tegenstelling tot ‘bruisend water’. Kort samengevat: Kliko is afvalcontainer, maar een afvalcontainer hoeft geen Kliko te zijn.

Wat maakt een Kliko een échte Kliko?

Het merk Kliko is al jaren een fenomeen in Nederland, maar wat maakt een Kliko nu een échte Kliko? Sinds eind jaren ‘80 verzamelen Eurobins en W.T.S. afval in. Het product dat zij op de markt hebben gebracht is onder andere de Kliko container.

Bij Eurobins en W.T.S. staan kwaliteit en innovatieve producten en diensten in de markt van afvalinzameling centraal. Zij richten zich op de toekomst en een manier om onze milieu beter te maken. Hun motto is: innovatie is alles, stilstand is niks.

Welke diverse Kliko’s zijn er?

Er zijn tal van verschillende Kliko’s verkrijgbaar. Het merk is bekend geworden, doordat zij als eerste op de markt kwamen met minicontainers. Met een minicontainer bedoelen wij een afvalcontainer waar 60 tot 80 liter in past. Inmiddels hebben zij naast minicontainers ook producten als emmers, depotcontainers, metalen containers en meer. Schiphorst richt zich vooral op de kunststof containers, omdat dit een mooie aanvulling is op het door onszelf geproduceerde assortiment kunststof ladingdragers. Hieronder staat een overzicht met containers waarbij de Kliko maten en inhoud ook zijn weergegeven.

KCA Bak

400 x 300 x 350 mm

Afvalcontainer 60 liter

530 x 450 x 975 mm

Afvalcontainer 80 liter

530 x 450 x 975 mm

Afvalcontainer 120 liter

555 x 505 x 1005 mm

Afvalcontainer 140 liter

555 x 505 x 1100 mm

Afvalcontainer 240 liter

740 x 580 x 1100 mm

Afvalcontainer 360 liter

880 x 601 x 1100 mm

Afvalcontainer 660 liter

1370 x 784 x 1215 mm

Afvalcontainer 770 liter

1370 x 784 x 1355 mm

Afvalcontainer 1100 liter

1265 x 1115 x 1470 mm

Afvalcontainer 1100 liter

1265 x 1118 x 1470

Eigenschappen van afvalcontainers

Wij hebben hieronder alle eigenschappen van de afvalcontainers opgesomd. Afvalcontainers zijn:
● glad en hygiënisch afgewerkt, zodat voedselresten niet hechten,
● gemaakt van polyetheen (HDPE),
● ontwikkeld met doorlopende handgrepen op ergonomische hoogte,
● voorzien van geluiddempende rubberen wielen,
● geschikt voor afvalscheiding,
● niet geschikt voor voor het opslaan van levensmiddelen,
● bestand tegen vorst, hitte en chemicaliën,
● geproduceerd volgens de EN-840 norm.

Kliko’s in het huishouden

De meest voorkomende Kliko, de minicontainer (240 liter), wordt gebruikt in het huishouden. Net als ieder ander heb je waarschijnlijk verschillende gekleurde containers bij huis staan. Een groene, oranje, grijze en misschien ook wel een blauwe. De gekleurde Kliko’s hebben als doel het scheiden van afval, waardoor wij duurzamer en groener leven.

De groene container wordt gebruikt voor gekookt en ongekookt eten, groente, fruit en tuinafval. De blauwe container wordt gebruikt voor papier en karton. De oranje container wordt gebruikt voor plastic, blik en drinkpakken. De grijze container ontvangt alle afval die je niet kan scheiden.

Zakelijk scheiden en opslaan in een container

Kliko’s worden niet alleen gebruikt in het huishouden, ook zijn ze ideaal voor op de werkplaats. Veel van onze klanten gebruiken containers in hun bedrijf. Allen gebruiken ze de Kliko’s voor andere doeleinden.

Wij noemen een aantal voorbeelden. Sommige klanten gebruiken de Kliko’s voor het scheiden van elektronica. Zij scheiden defecte consumentenelektronica, telecom, batterijen en accu’s.

In de vleesindustrie moet vleesafval gescheiden worden in verschillende containers volgens strikte eisen van het NVWA. Het moet opgeslagen worden in een lekvrije container of bak met deksel en mag niet in een omgeving staan van +10°C. Zo hebben zij bijvoorbeeld een gele container voor vet, een groene container voor botten, een grijze container voor ingewanden en een rode voor overige vleesafval. Ook komt het vaak voor dat zij de Kliko’s hebben geïdentificeerd.

Ook in de sportindustrie worden containers voor diverse uiteinden gebruikt. Sommige clubs gebruiken ze voor het vervoeren en opslaan van ballen. Anderen zetten ze buiten bij het veld neer, zodat alle bezoekers hier hun afval in kunnen gooien.

Natuurlijk zijn er ook bedrijven die hun afval – net als ieder huishouden – scheiden met de groene (GFT), oranje (plastic), blauw (papier) en grijze (overige) container.

Kliko kopen bij Schiphorst

Bent u op zoek naar een KCA bak of afvalcontainer?

Bekijk alle modellen online en vraag een offerte aan. Vergeet niet te informeren naar de mogelijkheden om kliko’s te laten bedrukken met een tekst (bijvoorbeeld CAT. 3) of uw logo.