Herbruikbare verpakkingen vs. verpakkingsafval

Eind november heeft de Europese Unie aangekondigd dat de stroom verpakkingsafval fors verminderd moet worden. Daartoe zullen maatregelen worden genomen die de verpakkingsindustrie en hun afnemers ertoe moeten bewegen meer recyclingsystemen op te zetten en het gebruik van andere materialen te overwegen. Verpakkingen van voedsel en drank zullen in de nabije toekomst vaker herbruikbaar en hervulbaar zijn. De eerste voorstellen liggen klaar, maar moeten nog langs de lidstaten en het Europees Parlement. Naar verwachting duurt het ca. drie jaren voordat de voorstellen naar verplichte maatregelen zijn vertaald.

Welke verpakkingen gaan in de ban?

Het gros van de kleine verpakkingen mogen straks niet meer worden toegepast. Denk hierbij aan kleine shampooflesjes in hotels. Ook worden diverse verpakkingen overbodig geacht. Fruit dat nu nog wordt aangeboden in schuimen doosjes die zijn afgedekt met plastic folie zal net als vroeger weer los verkocht moeten worden. Te grote verzenddozen met daarin kleine artikelen gaan tevens in de ban. Volgens het wetsvoorstel mag een omverpakking maximaal 10 procent loze ruimte bevatten.

Welke verpakkingen mogen straks nog

Verpakkingen en het gebruik ervan moeten aanzienlijk verduurzamen. Wat zijn dan duurzame verpakkingen? Duurzame verpakkingen zijn herbruikbaar, recyclebaar, composteerbaar of biologisch afbreekbaar. Het is nog niet mogelijk om alle verpakkingen aan (een deel van) deze eisen te laten voldoen. Toch zal de verpakkingsindustrie moeten blijven innoveren om tot steeds duurzamere verpakkingen te komen.

Toegestane verpakkingen zijn onder meer herbruikbare en recyclebare kunststof ladingdragers. Hieronder vallen ook kunststof bakken, kratten, pallets en palletboxen van industriële kwaliteit. Dit type verpakkingen is altijd al duurzaam in gebruik geweest. De producten met industriële toepassingen zijn van dusdanige kwaliteit dat ze jarenlang meegaan, tot tientallen jaren. Ook bij dagelijks en intensief gebruik. Bovendien zijn de producten 100% recyclebaar. Toch zijn ook hier de laatste jaren nog extra winsten behaald.

silverline

Industriële kunststof ladingdragers zijn herbruikbaar en recyclebaar

Verdere verduurzaming van kunststof ladingdragers

Zo zijn kunststof stapelbakken sinds het begin van deze eeuw steeds lichter geworden. Dankzij doordachte ontwikkelingen van het design kunnen bakken worden geproduceerd met minder kunststof en nog steeds hetzelfde gewicht dragen. Neem bijvoorbeeld onze stapelbakkenserie Basicline. Deze serie is de opvolger van de klassieke Bima stapelbakkenserie. Een dichte Bima stapelbak van 600x400x210 mm woog 1.930 gram. Zijn opvolger, de Basicline stapelbak van 600x400x200 mm, weegt 1.650 gram. Daar is dus 16 procent minder grondstof voor nodig.

Een andere productgroep waarop is geïnnoveerd zijn de klapkratten. Een traditioneel klapkrat van 600x400x240 mm leverde ingeklapt een volumereductie op van 80%, wat op zichzelf al erg gunstig is bij lege retourtransporten. Een sector waarin veel lege retourtransporten voorkomen is de AGF-sector. Vanuit warmere Zuid-Europese streken wordt veel groente en fruit naar Noord-Europa geëxporteerd. Dit gebeurt in herbruikbare kunststof kratten. Door gebruik te maken van klapkratten kunnen er veel meer kratten in één transport worden vervoerd. De uitvinding van de klapkrat was dus al een grote stap vooruit. Door het klapkrat verder te ontwikkelen kon men het ingeklapte volume met 25% reduceren van 48 mm naar 36 mm. Waar nu 1.320 open klapkratten in één standaard vrachtwagen gaan, gaan er 7.920 ingeklapt in één retourvracht.

Schiphorst_klapkrat_agf_1.jpg
Recycling_kratten-Schiphorst

Recycling van kunststof ladingdragers

Schiphorst recycled kunststof ladingdragers die onbruikbaar zijn geworden. Deze worden gesorteerd, vermalen en daarna in een compounder gereconditioneerd voor verdere verwerking. Ons geregranuleerde kunststof is van gelijkwaardige kwaliteit en heeft dezelfde materiaaleigenschappen als vergelijkbare virgin materialen. Recyclen doen we niet alleen voor onze eigen organisatie. We geven klanten de mogelijkheid om afgeschreven kunststof ladingdragers te laten recyclen en het verkregen gerecyclede granulaat te gebruiken voor de productie van nieuwe ladingdragers. Op die manier werken we samen met onze klanten aan circulaire productie en een duurzame markt.

Verder verduurzamen

Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw logistiek middels het gebruik van herbruikbare kunststof ladingdragers, informeer dan vrijblijvend naar de mogelijkheden. Onze productspecialisten hebben jarenlange ervaring aangaande het toepassen van industriële herbruikbare verpakkingen in de meest uiteenlopende branches. Zo kunnen wij u onder meer ondersteunen bij de transitie van kartonnen dozen naar kunststof bakken, of van houten pallets naar kunststof pallets. Profiteer van onze kennis en plan vandaag nog een afspraak!

None

Schiphorst staat garant voor hoogwaardige producten en biedt daarbij optimaal bestelgemak middels een persoonlijke service. Snel bestellen? Uw vaste contactpersoon bij Schiphorst weet wat er speelt binnen uw logistieke proces en zal u snel van de juiste offerte voorzien.

Twijfelt u over wat de juiste ladingdrager is voor uw toepassing? Maak gebruik van onze gratis bezoekservice voor een persoonlijk advies op maat!

Contact opnemen