Hogeslag_header.width-2560

Kunststof europallets

een duurzame oplossing

Zijn kunststof europallets een duurzame oplossing?

Pallets zijn in verschillende materiaalsoorten verkrijgbaar. Denk hierbij aan kunststof pallets, houten pallets, metalen pallets en houtvezel pallets. Meest gangbaar zijn de kunststof pallets en houten pallets. Maar welke van deze twee kun je het beste gebruiken?

Duurzaamheid kunststof europallets vs houten pallets

Kunststof pallets worden gemaakt van gerecycled materiaal. Incidenteel, wanneer de toepassing dat vereist (zoals in de voedingsindustrie), wordt een pallet gemaakt van nieuw kunststof. De grote meerderheid werkt met kunststof pallets van (een mix van) gerecycled polytheen en polypropeen. Met uitzondering van de one-way pallets kennen kunststof pallets een lange levensduur. Daar waar een houten pallet vaak al na een paar jaar gerepareerd moet worden, gaat een kunststof pallet doorgaans zo’n tien jaar mee. Bovendien hebben kunststof pallets een lager eigen gewicht dan houten pallets, wat zich vertaalt in een lager brandstofverbruik tijdens het transport.

Hogeslag15.scale-50.format-webp

Ook het gebruik van houten pallets kan duurzaam zijn, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo is het belangrijk dat de pallets gemaakt zijn van hout uit ecologisch beheerde bossen en moeten de pallets zijn gemaakt van dunningshout. Dunningshout is hout dat vrijkomt wanneer er voor de eerste of tweede keer in een bosperceel gekapt wordt. Er worden dan bomen gekapt om de zogenoemde toekomstbomen meer ruimte te geven. Dunningshout is dus een bijproduct. In een ecologisch beheerd bos zullen er per dunningscyclus nooit meer kubieke meters gekapt worden dan de gemeten bijgroei voor het betreffende perceel. Als het hout dat gebruikt wordt voor de productie van houten pallets aan deze voorwaarden voldoet, wordt er op een verantwoorde en duurzame manier geproduceerd. Echter hebben houten pallets wel een beduidend kortere levensduur dan kunststof pallets.

Bijkomende voordelen kunststof europallets

Naast het duurzame aspect bieden kunststof pallets meer voordelen ten opzichte van houten pallets. Eén van de belangrijkste aspecten is het hygiënische design. Kunststof pallets nemen geen vocht op en zijn makkelijk te reinigen. De gladde oppervlakken bieden bacteriën nauwelijks kans om te hechten. Plastic europallets zijn dan ook bij uitstek geschikt voor de export. Ze behoeven geen speciale heattreatment om aan strenge exportvoorwaarden te voldoen, zoals dat bij houten pallets wel het geval is. Ook in de voedingsindustrie en farmacie zijn kunststof pallets gewild om hun hygiënische eigenschappen.

Kunststof europallets zijn ergonomischer in gebruik dan de houten variant. Ze hebben een lager eigen gewicht en het materiaal splintert niet. Ook kom je er geen roestige spijkers in tegen. Kortom; kunststof pallets zijn gebruiksvriendelijker.

Hogeslag24.jpg

Kunststof pallets hebben afgezien van af en toe een schoonmaakbeurt nauwelijks onderhoud nodig. Dit in tegenstelling tot houten pallets die makkelijker beschadigen en al snel kleine reparaties behoeven. Doordat houten pallets vocht opnemen zijn ze ook niet erg vormvast. Onder een wat zwaardere lading zullen vochtige houten pallets al vrij snel vervormen.

Kortom, kunststof pallets zijn;
- duurzaam in gebruik (laag transportgewicht)
- duurzaam geproduceerd (gemaakt van regeneraat kunststof én volledig recyclebaar)
- veilig en ergonomisch
- hygiënisch
- makkelijk te reinigen

Recycleservice

Kies voor een gesloten materiaalkringloop. Stap over op kunststof pallets van gerecycled materiaal en maak gebruik van onze recycleservice. Bij Schiphorst recyclen we ladingdragers die afgeschreven of onbruikbaar zijn geworden. Deze worden gescheiden, gesorteerd, vermalen en omgesmolten tot granulaatkorrels, die we gebruiken voor de productie van nieuwe ladingdragers. Lees er hier meer over.

Meer weten over kunststof europallets?

Nog niet overtuigd? Mogelijk houdt de aanschafprijs u tegen. Een kunststof pallet is duurder in de aanschaf dan een houten pallet. Maar reken dit door naar de levensduur en in het benodigde onderhoud, dan rendeert de kunststof pallet vaak beter dan de houten variant. Daarnaast profiteert u ook nog eens van de extra voordelen ten aanzien van hygiëne en gebruiksvriendelijkheid en maakt u een duurzame keuze. Ook verschilt de prijs van kunststof pallets onderling behoorlijk. Zo kan het zijn dat de pallet die u nodig heeft voor uw specifieke toepassing, voordeliger is dan u denkt. Informeer vrijblijvend bij onze productspecialisten voor een gratis advies op maat!

Interesse in onze pallets? Bekijk ze online en vraag meteen een offerte aan!