httpwww.schiphorstbv.nlwp-contentuploadskleuren-21.2888x1928

Wat is kunststof?

Ins & outs over kunststof en plastic

Alles over kunststof

Schiphorst Transport- en Opslagtechniek BV is expert in zowel maatwerk- als standaard logistieke oplossingen in kunststof. In dit artikel gaan we wat dieper in op de stoffen waarvan we onze producten maken. Denk hierbij aan stapelbakken, pallets, palletboxen, stellingen, dolly’s en andere producten om uw logistieke processen te ondersteunen. We proberen u in deze blog in het kort alle ‘ins and outs’ over kunststof over te brengen.

Wij maken al onze producten van kunststof, gestandaardiseerd of op maat. Graag produceren wij ook uw kunststof ladingdrager. Ontdek de eindeloze mogelijkheden die wij u als expert op het vlak van kunststof en logistiek kunnen bieden. Wij staan voor u klaar voor het realiseren van zowel kleine als grote oplages.

Alles over plastic

Dagelijks worden wereldwijd honderdduizenden artikelen van plastic gemaakt, van balpennen tot plastic kratten. Er wordt van alles gefabriceerd van plastic, veelal assemblage delen voor (eind)producten die onmisbaar zijn voor uiteenlopende toepassingen in de handel en industrie. Op deze pagina leggen we u onder meer het verschil uit tussen plastic en kunststof, twee verschillende stoffen die vaak worden verward.

Hoe is kunststof ontstaan?

De eerste kunststof producten ontstonden als bijproduct na de vondst van het piepschuim in 1820. Als eerste serieuze kunststof product kwamen de biljartballen en fotorolletjes van celluloid rond 1860. Rond de Tweede Wereldoorlog brak het polymerentijdperk aan en ontstond kunststof zoals we dat nu kennen.

De industrie kan kunststof maken door onder meer gasolie, petroleum en ruwe benzine (nafta) in verschillende delen te scheiden bij verschillende temperaturen. Hierdoor ontstaat dan sterk, goedkoop, niet-giftig materiaal dat geschikt is voor zeer gevarieerde toepassingen.

Kunststof bracht ons welvaart: een goedkope grondstof die een leven lang mee gaat en niet zo gevoelig is voor externe invloeden zoals dat wel het geval is bij hout, metaal of glas. We noemen het kunststof omdat het een stof is die niet in de natuur voorkomt. Het is dus een kunstmatige stof, ook al is de basis uit de natuur (olie) afkomstig.

Wat is het verschil tussen plastic en kunststof?

In het Engels betekent ´plastic´ kunststof, een verwarrend synoniem. Want de meeste plastic producten zijn van kunststof, maar kunststoffen zijn niet altijd plastics. Experts scharen plastic onder ´thermoplasten´, een bekend type van alles dat we kunststof noemen. Als een leek het heeft over plastic in en om het huis, worden daarmee meestal thermoplasten bedoeld.

Bij het ontleden van aardolie komen zogeheten korte moleculen vrij, waarmee we verschillende soorten kunststof kunnen maken. Plastic is er daar één van en heeft als kenmerk dat het kan smelten. De andere bekende variant zijn de thermoharden (duroplasten), dat hard wordt door verhitting en daarna ook hard blijft en niet meer kan worden veranderd van vorm. Een voorbeeld hiervan zijn stopcontacten, tennisrackets en de andere plastics die we niet in onze recycle-containers mogen werpen.

Welke kunststof soorten zijn er?

Hoewel iedereen wel een beeld heeft van wat kunststof is, zijn er vele varianten die de experts onderverdelen in drie groepen.

  1. Thermoplasten kom je het vaakst tegen en zijn het bekendst. Het is makkelijk in een gewenste vorm te persen door middel van spuitgieten, na afkoeling blijft het dan in deze vorm. Thermoplasten komen we tegen bij alledaagse zaken als koffiebekers en frisdrankflessen. Ook PVC is een thermoplast, bekend van onder meer de kozijnen, buizen en creditcards. Deze vorm van kunststof kan gerecycled worden.
  2. Thermoharders is de categorie van harde plastics. Ze hebben een veel sterkere binding tussen moleculen dan thermoplasten, het is moeilijk om er iets af te breken of ze te bekrassen. Vaak worden ze in twee componenten in een mal gegoten, waardoor het product in feite één groot massief deel wordt. Daardoor zijn thermoharders geschikt voor producten die tegen een stootje moeten kunnen. Thermoharders treffen we vooral aan in voertuigen en surfplanken, maar ook in de vulling van kussens en matrassen.
  3. Elastomeren zijn een tussenvorm van de bovenste twee: ze zijn een mix van beide, wat het eindresultaat flexibel maar toch stabiel maakt. Bekende voorbeelden zijn autobanden, rubber laarzen, schoenzolen, spenen en elastiekjes.

Hoe wordt kunststof gemaakt?

Na het kraken van de nafta worden door middel van polymerisatie kunststoffen gemaakt. Ze zijn licht van gewicht, kunnen allerlei vormen aannemen en iedere denkbare kleurstof kan worden toegevoegd bij het productieproces. Ieder type kunststof heeft zijn eigen type korrels. Zo maken ze koffiebekertjes van de popypropyleenkorrels en cd´s van polycarbonaatkorrels. Door verhitting in een metalen matrijs komt het eindproduct tot stand.

We noemen in het kort de vijf bekendste productiewijzen:
1. Spuitgieten. Hiermee kunnen producten met een complexe vormgeving worden gemaakt. Alledaagse voorbeelden zijn emmers of frisdrankdoppen.
2. Extruderen oftewel uitdrijven is het maken van langgerekte producten als buizen, pijpen en staven.
3. Met blaasvormen worden holle producten gemaakt, zoals flessen.
4. Met de wals-methode kalanderen worden onder meer patatbakjes en wegwerpbekers gemaakt.
5. Door vacumeren of dieptrekking komen op hoge temperatuur producten zoals koffiebekers tot stand.

Welke invloed heeft kunststof op het milieu?

Kunststof is ideaal door de lage kostprijs, het gewicht en tal van eigenschappen die het heeft voor bijvoorbeeld zaken als voedsel bewaren of afval verwerken. Een gedeelte van het kunststof kan worden gerecycled, een andere deel niet. Er wordt gezocht naar alternatieven, die vaak al succesvol worden ingezet. Zo worden er tegenwoordig bijvoorbeeld plastic tassen gemaakt van aardappelschillen. Maar ook tasjes van afbreekbaar biologisch materiaal hebben hoge productiekosten en een paar jaar afbreektijd. Ook neemt de industrie zijn verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld door meer te produceren met zogeheten enkelvoudige plastics in plaats van laagjes met verschillende lastig te ontleden componenten.

Schiphorst recycled

Niet alle kunststoffen zijn slecht voor het milieu. Aan de hand van codes kunt u zien wat de milieubelasting is. Kunststof afval is nogal divers door bronnen als huishoudelijk- en bedrijfsafval, ook zijn er uiteenlopende types plastic met specifieke materiaaleigenschappen die niet of op verschillende manieren te recyclen zijn. Behalve de kunststoffen is er ook altijd sprake van een bepaald percentage aan toeslagstoffen die zaken als kleur of flexibiliteit regelen van een product. Daarnaast zijn alternatieven als blik of papier op hun beurt ook weer slecht voor het milieu.

U kunt stellen dat de gehele Nederlandse kunststofindustrie zich hard maakt voor verdere verduurzaming van de keten. Zo produceert Schiphorst Transport- en Opslagtechniek uitsluitend herbruikbare ladingdragers, die makkelijk 10 tot 20 jaar meegaan. Kunststof ladingdragers die aan het einde van hun levensduur zijn worden gescheiden, gesorteerd, vermalen en omgesmolten tot granulaatkorrels voor verdere verwerking tot nieuwe ladingdrager. De kwaliteit van granulaatkorrels uit gerecycled kunststof is nagenoeg gelijkwaardig aan de kwaliteit van nieuwe granulaatkorrels. Als unieke service bieden wij onze klanten de mogelijkheid om afgeschreven kunststof ladingdragers te laten recyclen en het verkregen gerecyclede granulaat toe te passen bij de productie van de nieuwe ladingdragers.

Duurzame herbruikbare ladingdragers kopen? Bekijk ons aanbod!