Schiphorst-gastronorm

Gastronorm afmetingen

Dé maatvoering voor horeca en catering

Alles over Gastronorm

Wat is Gastronorm?

Gastronorm (vaak afgekort naar GN) is een internationale maatvoering voor producten die gangbaar zijn bij professionele keukens, de horeca, kantines en cateraars. Producten zoals schalen, bakplaten, roosters, sledes, bain-maries en bak- en braadsystemen zijn in Gastronorm maten uitgevoerd. Deze meer dan 50 jaar oude Zwitserse vinding is ook terug te vinden bij onze isolatieboxen en -containers.

Gastronorm maakte het voor het eerst mogelijk om zowel het bereiden van producten, als het koelen van producten in één systeem te laten plaatsvinden. Hierdoor konden keukens en horeca veel efficiënter, veiliger en met minder verspilling te werk gaan. Doordat koks in één standaard bak allerlei handelingen kunnen verrichten waarvoor in het verleden meerdere bakken nodig waren, is er veel bespaard op zowel ruimte als investeringen in keukens.

Wat zijn de voordelen van de Gastronorm standaard in de horeca?

Bijna iedereen in de horeca en voedselindustrie werkt graag met producten in Gastronorm maatvoering. Hieronder geven we u vijf opvallende voordelen voor horecabedrijven en andere ondernemingen die met voedsel en houdbare producten werken.

  1. Gastronorm maten zijn internationaal bekend en erkend en worden overal gebruikt
  2. De GN-standaard is onderling uitwisselbaar met keukenapparatuur, koelingsapparatuur, serveerspullen, enzovoorts
  3. GN biedt een grote tijdbesparing, mede omdat de spullen die deze norm hanteren hygiënisch, makkelijk te reinigen en vaatwasserbestendig zijn
  4. Producten met een Gastronorm aanduiding werken ruimtebesparend: ze zijn onderling stapelbaar, geven minder rommel op aanrechten en bieden een efficiëntere inrichting van uw magazijn of professionele keuken
  5. Door de massaproductie liggen de aanschafprijzen relatief laag

Werken met een standaard maatvoering

Dé standaard maat bij Gastronorm is 530 x 325 mm, maar één bak van hetzelfde formaat is vanzelfsprekend niet toereikend voor alle toepassingen. Daarom zijn er varianten met andere Gastronorm maten, met dezelfde verhoudingen maar dan variërend van 1/9 tot twee maal de 1/1 maat. Daarnaast zijn er 6 dieptematen, uiteenlopend van 20 mm tot 200 mm. Hierdoor zijn de makkelijk stapelbare bakken breed inzetbaar voor allerlei toepassingen in de keuken of bij transport van verse maaltijden.

Gastronorm maatvoering

alles-over-gastronorm-2.jpg alles-over-gastronorm-3-1024x133.jpg

Gastronorm isolatieboxen en containers

In het ons leveringsprogramma vindt u onder meer kunststof isolatieboxen met gastronorm binnenafmetingen, waardoor vers bereide maaltijden in hun gastronormschaal in de isolatiebox opgeslagen en vervoerd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor onze isolatiecontainers.

Ook onze kunststof stellingen en bakkenwagens kunnen naar wens in gastronorm afmetingen worden uitgevoerd, zodat gastronorm bladen en schalen  eenvoudig in de bakkenwagen kunnen worden geschoven of efficiënt in de stellingen kunnen worden geplaatst.