36.000 Contecline bakken

voor kantoorartikelen-groothandel Quantore

Schiphorst produceert unieke conveyor-bakken voor uitbreiding Quantore

In Beuningen, duidelijk zichtbaar vanaf de A73, staat het in het oog springende distributiecentrum van Quantore, Nederlands grootste groothandel in kantoorartikelen. Het oorspronkelijke gebouw dateert uit 2009 en behelst ruim 20.000 m3. In 2019 is het pand met 11.500 m3 uitgebreid. Quantore is een coöperatie voor zelfstandige kantoorvakhandelaren in de Benelux en is voortdurend in beweging om de efficiëntie van de uitlevering van hun hun almaar toenemende assortiment te optimaliseren. Door het distributiecentrum flink uit te breiden en een extra shuttle-systeem met 30.000 conveyor-bakken in gebruik te nemen, kan Quantore nog beter anticiperen op de behoeftes van de klant. Hetzij op het gebied van assortimentsuitbreiding, hetzij op het gebied van duurzaamheid.

Hoog servicelevel

Het huidige Quantore vindt zijn oorsprong in 1920. Na ruim honderd jaar aan groei, hervormingen en nieuwe samenwerkingen staat er een ijzersterke coöperatie met 420 leden, 1.600 verkooppunten en één distributiecentrum met een bijzonder hoog servicelevel. Zo levert Quantore 98% van de orders binnen 24 uur uit en wordt 99,66% van de orders zonder fouten uitgeleverd. Een behoorlijke prestatie voor een organisatie met 69.000 picklocaties van waaruit jaarlijks 840.000 orders worden verwerkt. In totaal herbergt het assortiment van Quantore ruim 24.000 artikelen.

Logistiek centrum

Voor het handhaven van dit hoge servicelevel is het Quantore distributiecentrum onder meer voorzien van twee KNAPP OSR-32 installaties. Het eerste systeem is bij de nieuwbouw van 2009 in gebruik genomen en in de aanbouw in 2019 is er een tweede systeem bijgeplaatst. Naast de twee OSR installaties werkt het distributiecentrum met een A-frame legbordstelling, palletdoorrolstellingen en losse palletplaatsen. Met deze installaties en opslagruimtes als ‘gereedschap’, is Quantore altijd in beweging. “In de 35 jaar dat ik hier nu werk is er altijd een wel één van de interne processen onderhevig aan veranderingen.” vertelt Rick Haagsman, logistiek engineer bij Quantore, ”Er gaat geen jaar voorbij of we voeren een nieuwe ontwikkeling door. Juist omdat wij daarin heel pro-actief en flexibel zijn, kunnen wij onze klanten het hoogste servicelevel garanderen, naast een continue verbetering en verbreding van ons assortiment.”

De grootste recente uitbreiding is het tweede OSR-32 systeem dat afgelopen zomer in gebruik is genomen. Hoewel het OSR-32 systeem op zichzelf niet nieuws is, biedt het KNAPP systeem anno 2021 wel nieuwe voordelen ten opzichte van 2009.

Quantore_13vkl.jpg

Het onderscheidende systeemontwerp van de OSR Shuttle™ Evo biedt de mogelijkheid om performance en opslagcapaciteit van elkaar te ontkoppelen. De shuttles kunnen indien nodig van reklijnsysteem wisselen, zodat ze alle artikelen op één niveau kunnen bereiken. Tijdens piekmomenten kunnen ook meerdere shuttles per niveau worden gebruikt om de efficiëntie te verhogen. Waar nodig kunnen shuttles wisselen tussen stellinglijnsystemen. Ook kan de totale opslagcapaciteit worden uitgebreid door extra racklines aan het opslagblok toe te voegen. Hierdoor kan binnen de huidige werkwijze het aantal picklocaties worden opgeschaald, waardoor Quantore goed is voorbereid op toekomstige groei. Het nieuwe shuttle-systeem biedt in de huidige vorm ruimte aan 30.000 bakken. In totaal produceerde Schiphorst voor deze opdracht 36.000 bakken.

Contecline stapelbakken

De OSR-Shuttle is geschikt voor verschillende soorten kunststof bakken, waarbij producent KNAPP een aantal randvoorwaarden mee geeft aan de eindgebruiker. Daar binnen heeft de gebruiker zelf de vrijheid in de keuze van de kunststof bakken. Quantore heeft gekozen voor speciaal voor deze toepassing ontwikkelde conveyor-bakken van bakkenproducent Schiphorst Transport- en Opslagtechniek uit Deventer. Uiteindelijk is de juiste prijs-/kwaliteitverhouding doorslaggevend geweest om voor de conveyor-bakken van Schiphorst te kiezen.

Schiphorst, onder meer ook verantwoordelijk voor de bakken in de distributiecentra van Wehkamp.nl, ICI Paris en Technische Unie, heeft vorig jaar de Contecline-serie geïntroduceerd. Deze nieuw ontwikkelde conveyor-bakken zijn volledig afgestemd op gebruik in geautomatiseerde warehousesystemen, waaronder dat van KNAPP. De benefits van deze bakken die voor Quantore hebben meegewogen in hun keuze voor de juiste kunststof bak zijn onder meer de geluidsarme bodem en het design van de bak, dat voorziet in probleemloze processtromen op transportlijnen. Bovendien zijn de euronorm stapelbakken opvallend stevig en bieden ze extra opslagruimte ten opzichte van de bestaande bakken van Quantore, die een conische vormgeving hebben. Inmiddels draait Quantore alweer een kwartaal met het nieuwe systeem. “De bakken voldoen geheel aan de verwachtingen,” aldus Maurice Aalders, Supply Chain Engineer bij Quantore, ”we kijken dan ook in volle tevredenheid terug op de samenwerking met Schiphorst, zowel op het gebied van advies en ondersteuning, alsmede op de productie en uitlevering van de bakken.” Ook aan de sustainability is gedacht, Quantore heeft gekozen voor bakken van gerecycled kunststof. Binnen dit thema is er steeds meer mogelijk. Zo is de laatste jaren de kwaliteit van gerecycled kunststof sterk verbeterd en biedt Schiphorst een programma waarbinnen het mogelijk is om eigen bakken te laten recyclen en te hergebruiken in nieuw te produceren bakken.

Quantore_8vkl.jpg

Voordelen Contecline

  • Ideale roleigenschappen op transportlijnen met laag geluidsniveau
  • Flexibele verplaatsing over (gebogen) transportbanden
  • Dubbele en afgeronde hoekconstructie voor stabiliteit
  • Geïntegreerde sleuven ten behoeve van variabele vakverdeling 
  • Opdeelbaar van twee tot acht vakken
  • Stabiel en betrouwbaar met een laag eigen gewicht
  • Optioneel met afwateringsgaten t.b.v. brandveiligheid
  • Leverbaar in duurzaam, gerecycled hoge kwaliteit polypropeen

Klaar voor de toekomst

Door de recente investeringen en uitbreidingen zit Quantore er comfortabel bij waar het hun interne logistieke processen betreft. Niet alleen is het huidige proces optimaal ingericht, ook voorziet de huidige inrichting in de mogelijkheid om eenvoudig op te schalen en te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen in de markt. Denk hierbij onder meer aan de behoefte aan een steeds duurzamere uitvoering van bedrijfsprocessen. Zo kan Quantore bijvoorbeeld dankzij hun recente uitbreidingen veel efficiënter bestellingen samenvoegen in één verzending en is daarmee aantal collo per zending verlaagd.

Gerelateerde productcategorieën